The Rolling Stones ja Sir Tom Jones on üheskoos paljude artistidega kirjutanud UK peaministrile Boris Johnsonile, öeldes, et mis puudutab maksete arvutamist, siis ei ole seadus tehnoloogiaga sammu pidanud, kirjutas BBC.

Algselt aprillis avaldatud avalikus kirjas on nüüd kõikide artistide nimed, keda Boris Johnson mainib BBC Radio 4 saates "Desert Island Discs".

234 allkirja andnud artisti hulka kuuluvad Sir Paul McCartney, Van Morrison ning Joe Strummeri perekond. Sealt ei puudu ka uuema generatsiooni artistid nagu Kano, rokkbänd Wolf Alice ning popstaar Jessie Ware.

Nende põhiliseks argumendiks on, et voogedastuskanalid ning plaadifirmad teenivad nende pealt miljardeid, kuid seda jagata artistidele võrdselt.
Vaatamata miljonitele kuulamistele teenivad muusikud vaid mõned sendid. Nii mõnedki ei teeni üldse midagi.

Ja tegelikult ei pea tegema midagi muud, kui vaid muuta kahte sõna 1988. aastal vastu võetud autoriõiguse, disaini ning patendiseaduses. Sellega teeniksid muusikud umbes sama palju raha kui raadiojaamad.

Selgituseks: kui raadios laulu mängitakse, siis jagatakse honorar võrdselt plaadifirma ja artisti vahel, millest läheb väike osa ka stuudiomuusikutele ning taustaartistidele.

Voogedastuses aga saab plaadifirma enamus rahast endale, artist teenib keskmiselt 13% ning stuudiomuusikud ei saa midagi.

Artistid nõuavad, et autoriõiguse seadust muudetakse nii, et sinna lisatakse ka voogedastuskanalid.

Kiri tuleb ajal, mil Boris Johnson valmistab ette raportit muusika voogedastuse kohta. Kultuuri, meedia ja spordiosakonna valitud komitee on juba tükk aega kogunud tõendeid, kuidas platvormid nagu Spotify ning Apple Music muusikutele raha maksavad. Seda selleks, et välja uurida, kas see on artistide jaoks õiglane või mitte.