Hagi viitab stseenile sarja viimasest episoodist, kus öeldi, et Nona, kes on praegu 80, ei ole kunagi meeste vastu võistlustel malet mänginud. Dokumendi kohaselt oli Nona 1968. aastaks, ajaks, mil episood toimus, mänginud vähemalt 59 mehe vastu, kirjutas BBC.

Netflix aga ise ütleb, et hagil pole alust. Neil on Nona ja tema värvika karjääri vastu suur austus, aga nad kavatsevad end iga hinna eest kohtus kaitsta.

"The Queen's Gambit" põhineb Walter Tevise 1983. aasta romaanil, mis räägib loo naismaletajast Beth Harmonist (Anya Taylor-Joy) ja tema teekonnast malemaailma tippu. Sari avaldati eelmisel aastal ning oli Netflixi üks suurimaid hitte.

Gruusia suurmeister ei ole enda kajastusega rahul. Foto: Scanpix

Viimases episoodis mainib kommentaator Nona Gaprindashvililt, kui ta kirjeldab Harmonit: "Ainuke unikaalne asi tema juures, päriselt, on tema sugu. Ja Venemaal pole ka see unikaalne. Loomulikult on ka Gaprindashvili, aga tema on naiste maailmameister ja pole kunagi meeste vastu mänginud."

Los Angeleses asuvasse föderaalkohtusse esitatud 25-leheküljelises hagis on kirjas: "Netflix valetas Gaprindashvili saavutuste kohta, et odavalt ning küüniliselt suurendada draamat, näidates, et nende väljamõeldud kangelane on suutnud teha midagi, mida mitte keegi, isegi Gaprindashvili, pole teinud."

Nad lisasid: "Süüdistus, et Gaprindashvili pole kunagi meeste vastu mänginud ei ole mitte vaid vale, vaid ka seksistlik ning alavääristav."

1941. aastal Gruusias sündinud Nona Gaprindashvili hakkas malet mängima 13-aastaselt ja temast sai maailmameister 20-aastaselt. Ta oli esimene naine, kes sai suurmeistri aunimetuse.

Gaprindashvili, kes siiamaani osaleb maleturniiridel, nõuab viis miljonit dollarit kahjutasu ning väite, et ta polnud kunagi meeste vastu mänginud, eemaldamist.