"31. mail peeti kaupluses kinni 1962. aastal sündinud naine, kes üritas varastada kaupa kogumaksumusega 71,97 eurot ning möödus kassast, jättes kauba eest maksmata," ütleb politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Annika Maksimov Õhtulehele. Varastatud kaubaks oli alkohol, lisas ta.

"Kui inimesele on varguse eest määratud tingimisi karistus ja kui ta pani katseajal toime tema karistamise aluseks olnud kuriteoga samalaadse väärteo, võib kohus talle mõista rahatrahvi või aresti ning määrata täiendavaid tingimisi karistusega kaasnevaid kohustusi, pikendada katseaega kuni ühe aasta võrra või pöörata vangistuse täitmisele," selgitab Tartu ülikooli õigusteaduskonna professor Jaan Ginter.

Ta ütleb, et ka sellise väheväärtusliku vara vargus on kuritegu, kui see on toime pandud süstemaatiliselt, st inimesel on juba enne viimast vargust kaks kehtivat karistust varguse eest.

Katseaeg ja käitumiskontroll

2020. aasta kevadel kajastas ERR, et Harju maakohus mõistis videosilla vahendusel Siiri Sõnajala süüdi süstemaatilistes veinivargustes ja karistas teda tingimisi vangistusega.

Kohus mõistis 57-aastasele Siiri Sõnajalale tingimisi kuue kuu pikkuse vangistuse, millest arvestati maha tema poolt eelvangistuses kantud 39 päeva ning tema lõplikuks karistuseks jäi tingimisi neli kuud ja 21 päeva. Ühtlasi määras kohus talle ühe aasta ja nelja kuu pikkuse katseaja ning allutas ta käitumiskontrollile.

Kohus keelas Siiri Sõnajalal katseajal tarvitada alkoholi ning kohustas teda eriolukorra lõppemise järel läbima alkoholisõltuvuse raviprogrammi.

Sõnajalg vabandas oma teguviisi pärast sotsiaalmeedias. "Mu rahvas, andesta mulle, kui suudad. Mina suudan, usun, et kõike heastada on võimalik, et suudan teenida oma rahvast ja ühiskonda parimate võimalike vahenditega, parimal viisil. Näen juba lähitulevikus selleks suuri võimalusi avanemas," kirjutas ta Facebookis.