Rootsi kuninganna Silvia on tähelepanelikult jälginud kahe lähedase inimese mäluhaiguse kulgu, vahendab Svenskdam.

Naise ema Alice Sommerlath oli oma elu lõpus dementne ja suri 1997. aastal. Seejärel diagnoositi tema vennal Waltheril Alzheimeri tõbi, millesse mees 2020. aastal ka suri.

Peres aset leidnud sündmuste tõttu on Silvia end mäluhäirete koha pealt kõvasti harinud. Ta pole mitte ainult nende kohta infot otsinud, vaid olnud aktiivne ka erinevates organisatsioonides. Hiljuti Carolina Instituudis peetud kõnes viitas Silvia oma lähisugulaste haigusele.

Silvia ema põdes esmalt depressiooni. Talle anti selle vastu elektrišokki ja ravimeid, kuid siis diagnoositi tal dementsus. "Näis, et elektrišokiteraapia mõjub pigem hästi," rääkis kuninganna, "kuid tänaste teadmiste kohaselt võis just see põhjustada dementsust ja põhjustada šoki tema mõlemas ajupooles." Silvia tõdeb, et sel ajal, vahetult pärast sõda, polnud veel piisavalt teavet. Ta pani kuulajatele südamele, et dementsus võib tuleneda väga erinevatest põhjustest, näiteks läbi õnnetusjuhtumi või liigse rasvasisalduse tõttu veres.

Intervjuus Svensk Damtidningule selgitas Silvia, kuidas haigus tema emale mõjus. "Ta väsis väga kiiresti ja ei tundnud enam inimesi ära," jagas kuninganna. "Mäletan siiani meie perekondlikku õhtusööki. Ema vaatas üle laua istuvat kuningat ja läks teda tervitama. Ta tegi seda mitu korda."

Alice Sommerlath suri 90-aastaselt. Vend Walther, kellel oli Alzheimeri tõbi, oli oma surma ajal 86-aastane. "Me ei tohi lootust kaotada," lisab Silvia lõpetuseks, "ühel päeval leiame viisi, kuidas Alzheimeri tõbe võita."