„20 aastat tagasi olid meie vanemad ja vanavanemad julged ning ütlesid, et nüüdsest me peame oma riiki jälle edasi. Sest nii on õige. 20 aastat tagasi leidus julgeid rahvaid, kes meie püüdlustele õla alla panid ja meie riigi iseseisvuse taastamist tunnustasid. Nüüd maitseme vabadust ja ütleme aitäh selle eest; eestvedajateks põlvkond, kes on üles kasvanud vabas riigis.
Puhas rõõm, et Tallinn on samal aastal ka Euroopa kultuuripealinnaks valitud ja loodan, et taoline omariikluse taastamise tähistamine koos hea muusikaga saab meie tulevikutavaks,“ kommenteeris SA Tallinn 2011 programmijuht ning „Vabaduse laulu“ idee autor ja lavastaja Jaanus Rohumaa.

„Sel korral oleme palunud Eesti rahvale olulist tähtpäeva koos meiega tähistama ka välisesinejad, kes kõik on ühel või teisel viisil olnud meie mõttekaaslased, Eestil on olnud koht nende mõtetes ning vabadus on mõiste ja tunne, mida kõik need esinejad kõrgelt hindavad,” lisas sündmuse peakorraldaja Helen Sildna.

„Vabaduse laulu“ peaesineja on Eesti rahvas, kes oma kohaloleku ja avatud meelega on olulisim osa tähtpäevast, omaenda lugusid, laule, soove ja mõtteid jagavad meiega Justament, Riho Sibul, Mari Kalkun, Dagö, Vaiko Eplik, Jaak Johanson, Malcolm Lincoln, Iiris, Jarek „Chalice“ Kasar, Ewert & the Two Dragons.

„Usun, et kõik Vabaduse laulu muusikakavas olevad muusikud tunnevad end kõige vabamalt oma enda mõtteid ja tundeid muusikasse kirjutades ja seda muusikat esitades.
Vabadus on see, kui nii tohib teha ja tõeline vabadus on, et saame seda nautida,” kommenteerib kontserdi Eesti muusikakava juht Jarek Kasar.

Välisriikidest tulevad koos Eesti rahvaga sündmust tähistama Sinéad O’Connor Iirimaalt, kelle palavalt oodatud kontsert jäi aasta 1990 Rock Summeril poliitilistel põhjustel ära, saami revolutsionäär Mari Boine Norrast, kelle iidne saami joig on ka varem Eestis kõlanud ja muusikasõpradele hinge pugenud.

Tervitusena teise tänavuse Euroopa kultuuripealinna Turu poolt jõuab lauluväljakule eestlaste poolt armastatud Kimmo Pohjonen, kes saabub sel korral lavale lisaks akordionile Soome profimaadlejate ja orkestriga, lõunanaabrite juurest jõuab lavale Läti staadionirocki-ansambel Brainstorm ning tervitusega kodupublikule astub üles kodulavadele pikisilmi tagasi oodatud Kerli.

Oma tervitused Eesti rahvale ütlevad Eesti Vabariigi president ja Euroopa kultuuripealinna Tallinna linnapea.

Lauluväljak avab laupäeval, 20. augustil uksed Eesti rahvale ja Eesti sõpradele kell 17.00, kontsert algab kell 18.30 ning kestab südaööni. Sündmuse kannab otseülekandena üle ETV. Sissepääs „Vabaduse laulule“ on TASUTA.

Täpselt südaööl avatakse lauluväljakul pidulikult pühapäeval, 21. augustil üle Tallinna linna toimuv Islandi riigile pühendatud Islandi päev, mille raames astub erinevais kontserdipaikades ning Islandi väljakul üles mitmeid islandi muusikuid ja ansambleid, avatud on Islandi teemalised näitused, linastub film ning avatud on islandi toiduturg. Islandi päevaga tänab Eesti riik ja välisministeerium Islandi riiki vapruse eest aastal 1991 Eesti taasiseseisvumist esimesena tunnustamast. Vaata lisa: www.20.ee/islandipaev.

Põhjalikum info „Vabaduse laulu“ programmist ja esinejatest www.20.ee.