Kogupere etendustes on oskuslikult liidetud kõrgetasemeline akrobaatika ja tsirkusekunst. Show koreograafiks on maailmatuntud Emmy auhinna omanik Debra Brown, kes lisaks loomingulisele tööle mitme Cirque du Soleil show kallal on lavastanud ka paljude maailmastaaride esinemisi, erinevaid muusika- ja spordiüritusi.

«On üks elu hinnalisimatest kingitustest olla õnnistatud inimestega, kellega koos nii unistada kui ka neid unistusi täide viia. Üks mu elu hinnalisim kink on olnud Debbie,» ütles Debra Brown’i kohta Alegria lavastaja Franco Dragone.

Debra Brown liitus Cirque du Soleil’ga 1987. aastal ning on töötanud rohkem kui kümne etenduse kallal, sealhulgas ka Saltimbanco, millega Päikesetsirkus poolteist aastat tagasi esmakordselt Eestisse tuli. Ning igal Brown’i poolt loodud etendusel on tema kordumatu visiooni käekiri. Debra enda sõnul ei ole liikumine tema jaoks midagi rangelt stiliseeritut. «Ma ei näe end koreograafina üheski kindlas tantsustiilis. Minu moto on lihtne: vaata iga päev enda sisse, kes sa oled; kuula, mida su keha sulle räägib. Keha on võimeline kinnitama, kas tehtud otsus on sulle hea või mitte, seega järgi oma südant – see ei vii sind kunagi valesse suunda». Brown’il õnnestub teha erakordset just seal, kuhu teised ei julge minna. «Ma ei taha kunagi kuskil kinni olla. Lapsena unistasin inimestega suhtlemisest, vaatasin publikus ringi ning küsisin endalt, mitut inimest suudaksin ma kõnetada, kui paljusid liigutada. Nüüd tean, et Alegria salapärane ilu suudab end sisse murda ka tugevaimasse südamesse.»

Innustatuna kirest, mis ilmutas end juba varajases lapsepõlves, on Brown’il mõnevõrra lapselik võime vaadata maailma ning selles elavaid inimesi värske nurga alt. Tema eriline viis teistega klappida, intuitiivselt inimestes endis peituvat kirge äratada ja tuua neist välja loomingulised anded on koreograafile toonud suure tunnustuse üle maailma. Lisaks Cirque du Soleil’ etendustele on Debra Brown loonud koreograafia Madonna «Drowned» maailmaturneele, Aerosmith’i videole «Jaded» ning selle loo esitusele American Music Awards galal, Shakira ja Wyclef Jean’i maailma edetabeleid vallutanud loo «Hips Don’t Lie» etteastele jalgpalli MM’il 2006. aastal, Luciano Pavarotti esinemisele Metropolitan Ooperis, Björk’i ja Celine Dion’i kontsertidele. Brown on oma talenti jaganud ka mitmetele ooperietendustele (sh. John Corigliano ja Richard Wagner’i ooperid), suurtele spordiüritustele (sh. veealade MM, olümpiamängude tervitustseremoonia), heategevusaktsioonidele ja seltskondlikele üritustele. Tema eripärane stiil on püüdnud presidentide ja peaministrite tähelepanu erinevatel tippkohtumistel maailma eri paigus. Brown’i filmitöö hõlmab teiste hulgas selliseid linateoseid nagu «Catwoman», «Van Helsing» ja «Barney’s Great Adventure». 2002. aastal sai ta Cirque du Soleil’le loodud etteaste koreograafia eest ka maineka Emmy auhinna.

«Mäletan oma esimest kokkupuudet Cirque du Soleil’ga. Pidin suhtlema suurest tähest lavastaja Franco Dragone’ga sõnadeta, sest ta ei rääkinud inglise keelt ega mina prantsuse. Kuid meie vahel oli vaikiv usaldus - teadsime mõlemad, et tahame edasi minna ja piire nihutada,» meenutas Brown. «Franco küsis minult tihti, mis on kõige tähtsam asi, millega olukorda täiustada. Vastus oli - intuitsioon. Tsirkuses töötades püüdsin alati artistidega intuitiivset koostööd teha. Ma ei surunud ennast peale, vaid tõmbasin esinejatest välja nende enda teadlikkust, et nad hoomaksid seda, mida teevad. Intuitsioon on kõik, sest just läbi tunnetuse arendame improviseerimise kunsti.»

Cirque du Soleil’l on kokku 21 omapärast etendust. Osa nendest on alalised showd maailma suurtes metropolides nagu Las Vegas, New York, Tokyo, Macau, ning teised tuuritavad aasta vältel üle maailma ringi. Tallinnasse toob seekord Cirque du Soleil salapärase ja lummava show Alegria.

Iga Cirque du Soleil’ show on erinev. Nii ka Alegria - see on absoluutselt teine etendus, kui Saltimbanco, mis külastas Tallinnat 2011. aasta lõpus. Samas seob Alegria kokku kõik Päikesetsirkuse etenduse elemendid ja seda veelgi suurejoonelisemalt ning on järgmine loogiline samm tutvumaks Cirque du Soleil’ loominguga. «Cirque du Soleil’d pole võimalik lõplikult tunda. Võib näha mõnda etendust televisiooni või DVD vahendusel. Võib isegi etendustel kohal käia, jälgida erinevaid elemente ja etteasteid ning seejärel proovida paralleele tõmmata. Kuid mitte miski ei saa paremini Päikesetsirkuse olemust edasi anda kui selle vahetu kogemine kohapeal - see on iga kord erinev» ütles Debra Brown ning lisas: «Cirque du Soleil’ etendusele minek on võimalus siseneda alternatiivmaailma, kohta, mis on oskuslikult ja rikkalikku kujutlusvõimet rakendades üles ehitatud, sarnanedes rohkem unenäole kui reaalsusele. Kujutage ette, et teie tagahoovi on maandunud see müstiline, hiilgav, ülevoolav, rõõmus nägemus teisest maailmast. Uurige seda, enne kui see ära kaob.»

Alegria tähendab hispaania keeles vaimustust, rõõmu ja juubeldamist. Alegria on tuju, meeleseisund, see on show, kus kuninga narrid, kerjused, tänavamuusikud, vanad aristokraadid ja lapsed loovad muinasjutulise maailma. Alegria on midagi enamat kui lihtsalt tsirkuseetendus. See on kaasakiskuv ja kordumatu elamus, mis kütkestab igas eas vaatajaid. Alegria on salapärane ja lummav tipptasemel akrobaatiline vaatemäng kogu perele!

Maailmakuulus CIRQUE DU SOLEIL annab Tallinnas, Saku Suurhallis kuus etendust alates 3. aprillist.

Etenduste ajad:

3. aprill (kolmapäev) ESIETENDUS

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

4. aprill (neljapäev)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

5. aprill (reede)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

6. aprill (laupäev)

kell 15:00 (uksed avatakse 14:00)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

7. aprill (pühapäev)

kell 14:00 (uksed avatakse 13:00)

Alegria etendus kestab kokku 2,5 tundi, kuhu mahub vahele 30 minutiline vaheaeg.

Cirque du Soleil (Päikesetsirkus) loodi 1984. aastal Kanadas Guy Laliberté ja noorte tänavaesinejate trupi poolt väga lihtsal eesmärgil – lõbustada publikut, näha maailma, ning ise sellest kõigest rõõmu tunda. Tänaseks on ettevõttel 5000 töötajat, kelle hulka kuulub enam kui 1200 artisti 50 erinevast riigist. Cirque du Soleil on toonud imetlust ja rõõmu sajale miljonile pealtvaatajale 300 linnas viiel mandril.

Piletid Cirque du Soleil’ Alegria Tallinna etendustele hinnaga alates 29 eurost on müügil ainult Ticketpros - internetipoes aadressil www.ticketpro.ee, kõigis Ticketpro müügipunktides, Statoili teenindusjaamades, Selverites ning valitud Eesti Posti kontorites üle Eesti. Lastele kehtivad soodushinnad.

CIRQUE DU SOLEIL’ Tallinna etenduste produtsent: BDG Music.

Meediapartnerid: Kanal 2, Pervõi Baltiiski Kanal, Star FM, SKY Radio, Delfi