Aastatel 1972-75 Tallinnas elanud ja töötanud Dovlatov on loetumaid ja hinnatumaid kaasaja vene kirjanikke, kes on saavutanud laia rahvusvahelise tuntuse ja miljonite lugejate poolehoiu. Olulisel kohal Dovlatovi loomingus on raamat “Kompromiss” (1981), mis autorile iseloomulikus iroonilises, lüürilises ja kurbnaljakas võtmes jutustab lugusid 70ndate aastate Tallinnast.
Dovlatov on öelnud, et tema elus oli kolm linna: Leningrad, Tallinn ja New York.

Dovlatovi Päevad Tallinnas esitlevad Eesti kirjandushuvilistele Dovlatovit läbi erinevate žanrite – sh teatri, filmi, kirjandusliku sümpoosioni, näituse ja ekskursioonide.
Eriline rõhuasetus on Dovlatovi omaaegsete sõprade ja kolleegide kaasamisel, kelle seas on vene kultuuriruumi eredaid tähti Venemaalt, USA-st ja Eestist.

Ürituse "Dovlatovi Päevad Tallinnas" raames toimub:

Näitus “Sergei Dovlatov: autorilt” – Eesti-Vene ühisnäitus Dovlatovi elust ja loomingust, mis avatakse 25.08 Eesti Rahvusraamatukogus koostöös Lermontovi-nim. Keskraamatukoguga (Peterburi)

Dovlatovi-teemaline filmiõhtu (25.08): Linastub kolm dokumentaalfilmi Dovlatovist (“Elav ajalugu.Dovlatov” (Venemaa, 2007), “Intiimne linn” (Eesti, 2003) ja “Te võite minu üle veel uhkust tunda. Dovlatov” (Eesti, 2011 – esilinastus). Kohal on filmide autorid, sh tuntud Peterburi ajaloolane ja publitsist Lev Lurje.

Kirjanduslik sümpoosion “Dovlatov – Genius Loci” (26.08): Lühiettekandeid Dovlatovi loomingust esitavad tunnustatud kirjanikud ja kirjandusteadlased, sh Alexandr Genis (New York), Andrei Arjev (Peterburi) Valeri Popov (Peterburi), Juri Orlitski (Moskva), Jelena Skulskaja ja Juku-Kalle Raid. Sümpoosionit modereerib Ülo Tuulik.

“Loeme Dovlatovit” (26.08): kirjanduslik etendus Dovlatovi proosa, kirjade ja luuletuste ainetel. Stsenaariumi autor - Jelena Skulskaja, lavastaja - Tatjana Kosmõnina, kunstiline konsultant - Priit Pedajas. Näitlejate seas astuvad üles Natalja Murina-Puustusmaa, Alina Karmazina, Aleksandr Kutšmezov, Helvin Kaljula, Veljo Reinik jt.

Mälestusõhtu “Dovlatovist semulikult” (27.08) - Vestlusringis osalevad Sergei Dovlatovi sõbrad. Ettekandmisele tulevad Sergei Dovlatovi lemmikluuletused vene näitlejate esituses.

Dovlatovi PäevadeTallinnas ametlik korraldaja on SA Hortus Litterarum. Festivali partnerite seas on Eesti Kirjanike Liit, Eesti Rahvusraamatukogu, Eesti Draamateater, Vene Nukuteater (Tallinn) ja Lermontovi-nim. Keskraamatukogu (Peterburi). Dovlatovi Päevade Tallinnas läbiviimist toetab Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed (MISA) ja Eesti Kultuurkapital. Festivali meediapartneriks on Delfi. Kirjandusfestival kuulub Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011 programmi.