Armeenia programmi avab täna õhtul seanss „Filmipoeetika tagasitulek. Naiste hääled Armeenia filmikunstis“, mille raames näidatakse Diana Kardumjani lühifilmi „Sügispäike“ ja režissöör Maria Saakjani täispikka mängufilmi „See pole mina“.

Pärast NSV Liidu ja selle toetatud kinotööstuse kokkukukkumist tabas Armeenia filmikunsti sügav kriis. Viimased aastad on näidanud aga esimesi taastärkamise märke. Tänavune spetsiaalselt kureeritud programm teeb läbilõike noorte Armeenia filmitegijate lühi-, dokumentaal- ja mängufilmide paremikust. Iga seansi juhatab sisse programmi kuraator Vigen Galstyan ning kohal on ka külalised Armeeniast.

Ühest küljest on tänapäevane Armeenia filmikunst äärmiselt killustatud, teisalt aga pakub ennenägematut vaatepunktide, tootmisviiside ja vastuvõtu paljusust. Et neil filmidel pole korralikku tööstuslikku rahastust, rõhutab nende olemasolu Armeenia stsenaristide, režissööride ja näitlejate kõrget taset ning vajadust end filmi vormis väljendada.

Programmi kuraatorid on Vigen Galstjan ja Diana Kardumjan ning selle algatajaiks olid sihtasutus Cultures in Dialogue ja Armeenia fotograafiasihtasutus Lusadaran.

„Uued hääled Armeenia filmikunstis“ eriprogramm:

21.11 „Filmipoeetika tagasitulek. Naiste hääled Armeenia filmikunstis“ Vaata kavast
22.11 „Võõrandumise filmikunst. Mika Vatinjani filmid“ Vaata kavast
23.11 „Moonutatud reaalsused: uued perspektiivid ja uus esteetika“ Vaata kavast
24.11 „Näod rahvamassis: pilguheit ühiskonna piirialadele“ Vaata kavast
25.11 „Dialoogid mineviku ja oleviku vahel: noored filmiloojad mälust ja mäletamisest“ Vaata kavast
26.11 „Sõjast ja rahust: uusi filme lahendamata ajaloolistest sündmustest“ Vaata kavast