Eurovisiooni lauluvõistluse referentgrupi liikme Juhan Paadami hinnangul on praegune demokraatlik hääletussüsteem, kus kõikide riikide elanikud saavad hääletamisel sõna sekka öelda, parim ja lihtsaim, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Asja mõte on selles, et peame kuidagi katsuma oma liikmesorganisatsioonidele südamele panna, et nii pole väga hea teha,” ütles ta.

Naabrite eelistamine muutus Paadami sõnul senisest teravamaks küsimuseks lauluvõistluse laienedes. “Aga teisalt, ega rahvast saa ju suunata ega keelata, muusikamaitse jääb ikka selliseks, nagu ta on.”

Üks võimalus on korraldada regionaalsed eelvoorud, et teatud piirkonna riigid ise enda hulgast parima finaali jaoks välja valiksid. Sel juhul tekiks aga küsimus, kas näiteks Eesti jääb Põhjamaade või Venemaa, Ukraina ning Baltikumi juurde. “Rahvuslikud eelvoorud lähevad keeruliseks, ja mis kõige tähtsam, kalliks,” lisas Paadam.

Ta ennustas, et referentgrupi koosolek senist hääletussüsteemi siiski ei muuda. Küll analüüsib EBU põhjalikult hääletust ja selle tulemusi ning vaatab üle reeglid. Samuti selgub Ukraina valmidus järgmist lauluvõistlust enda kanda võtta.