Hoolimata ilusatest arvudest on heategevuses sisulist arenguruumi veel küllaga. Viimased aastad on näidanud, et annetamine ja heategevuskampaaniad on Eesti ettevõtetel ja vabaühendustel igapäevategevuse kõrval tõesti järjest rohkem mõtetes. Küll aga napib selle juures läbimõeldud ja loogilist teostust ning liialt palju on emotsionaalset linnukese pärast annetamist.

Pseudo-heategevuse ühes otsitud meediatähelepanuga saab väga edukalt selja taha jätta, kui tegeleda loomulike asjadega oma tegevusvaldkonna piires. Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond tunneb siirast rõõmu, et Eesti ühiskond on jõudnud sellisesse ikka, et taolisi projekte jõuab järjest enam ka meie lauale.

Vastastikku kasulik heategu

Eelneva illustreerimiseks sobiks ära rääkida lugu, kuidas kohtusid omavahel Pimedate Ööde Filmifestival ja Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond ning kuidas kasvasid sellest välja kirjeldustõlkega filmid nägemispuudega lastele. Ehk inspireerib see käitumismudel ka kedagi teist heategevusele sarnaselt vaatama.

Kui PÖFF ja Lastefond on eestlastele üsna tuttavad märksõnad, siis paljud ei tea, et nende kahe koostöös on käima lükatud projekt, mille tulemusel valmivad Eesti lastefilmidele kirjeldustõlked. Nii aidatakse muuta filmid vaadatavaks ka neile, kes pilti mingil põhjusel ei näe. Ühelt poolt areneb kinokunst ning tööd ja kogemusi saavad tõlgid, teisalt tunneb järjest rohkem inimesi rõõmu PÖFFi mitmekesisest programmist ning nägemispuudega lapsed ei jää ilma lapsepõlvest ja multifilmikangelaste seiklustest. Võidavad nii heategijad kui ka abivajajad.

PÖFFi kirjeldustõlkega filmid

Läbimõeldud annetust iseloomustab tähelepanu juhtimine kitsaskohtadele ja seotus teemadega, mis on muidu teenimatult varju jäänud. Ehkki algselt sündis kirjeldustõlge 1930-ndate Hispaanias, kus kinoskäimine oli tavainimesele liialt kallis lõbu ning seetõttu hakati filme kirjeldama raadios, siis tänapäeval aitab see pimedatel kinos, teatris ja näitustel käia.

Mujal maailmas on kirjeldustõlkega filmid väga levinud, Eestis on seniajani see valdkond olnud aga lapsekingades. Meie kino- ja filmikultuuri edendava PÖFFi menüüga haakub selline algatus igati loomupäraselt.

Esimene film, mille kirjeldustõlkele õlg alla pandi oli multifilm „Lotte ja kuukivi saladus“, mida käis Eesti kinodes vaatamas pea 65 000 inimest. PÖFFi ja Lastefondi algatus kinkis umbes 7000 Eestis elavale nägemispuudega inimesele, nende hulgas sadadele lastele, siira rõõmu Lotte tegemistest.

Heategu olgu loomulik

Õnnestunud annetusele viitab seegi, kui ühekordsest heateost kasvab välja midagi püsivamat ja heategu hakkab elama oma elu. Kirjeldustõlkega filmide puhul tähendab see edasiminekut, kus üks film ei jäänud teiseta ja teise järel on oodata kolmandat. Nii linastub tänavuse PÖFFi Justfilmi alafestivalil teine heategevusvormis kirjeldustõlke saanud joonisfilm „Ada ja Otto“.

Lisaks on töösse antud „Lepatriinude jõulud“ ning „Lotte reis lõunamaale“. Ilmselt on põhjust ajas seda nimekirja veel edasi täiendada ning usutavasti on selle projekti loogiline tulemus see, et tulevikus on iga uus film kirjeldustõlkega varustatud.

Sel aastal on abistajate hulka lisandunud ka Lions Club Pärnu Strand. Tänu neile on eesmärgi kiiremaks saavutamiseks ka kõigil inimestel nüüd lihtsam võimalus anda oma panus filmifestivali infopunktidesse ja kinodesse paigutatud annetuskastide kaudu või tehes vastava selgitusega annetuse Lastefondi pangakontole.

Õnneks on see üks paljudest näidetest, mis tõestab, et eestlane tõesti soovib ja oskab head teha. Loo moraal seisneb aga selles, et kui soov aidata on olemas, tuleb edasi mõelda oma igapäevasele tegevusele ja leida selle seest miski, mis ilma kunstlikult punnitamata vastastikku kasulikuks muuta. Ainult nii saab rääkida eestlaste annetuslembusest kui ühiskonnale reaalset kasutootvast nähtusest.

Kirjeldustõlkega seansid PÖFFil:
24.11.13 kell 14.00 SolarisKino saal 7, joonisfilm “ADA+OTTO” ning “Leiutajateküla Lotte”
1.12.13 kell 16.00 SolarisKino saal 7. Filmiks on "Vaikuse ja Pimeduse maa"

Annetust järgmiste kirjeldustõlgete valmimiseks on võimalik teha ka Lastefondi pangakontodele, kirjutades selgitusse „nägemispuudega lastele“ või „PÖFF“.
SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond:
Swedbank a/a 221015828742
SEB a/a 10220014910011
Danske pank a/a 334408530000
Nordea a/a 17000285384
LHV pank a/a 771000610813