"Hukkunud Alpinisti hotell" põhineb Arkadi ja Boriss Strugatski samanimelisel ulmeromaanil, mille keskmes on küsimus, mis juhtub kui ratsionaalne mõistus kohtub üleloomulikuga.

Sven Grünbergi kosmilise muusikaga ja Tõnu Virve tolleaegseid kunsti- ja disainiikoone hõlmava kujundusega meistritöö on tänaseks omandanud kultusfilmi mõõtmed. Legendaarse linateose kostüümid tegi nüüdseks maailmakuulus moekunstnik Vjatšeslav Zaitsev ja Eestis tuntud Ell-Maaja Randküla ning vanameister Jüri Sillarti peent operaatoritööd kiideti pea kõigis tolleaegsetes filmiarvustustes.

Meisterlikult teostatud film loob sugestiivse õhustiku, mis seisab lähemal ulmekirjanduse algsele ideestikule kui kaasaja efektidest küllastunud vaatemängufilmidele.


"Hukkunud Alpinisti hotell" taastati programmi Eesti film 100 egiidi all Soomes Digital Film Finlandis originaalteose autorite kaasabil. Värvi määrasid operaator Jüri Sillart ja Pentti Keskimäki, pildi restaureeris Giuseppe di Giorgio, heli taastasid Ants Andreas ja helilooja Sven Grünberg.

Filmi taastamiseks vajalikud algmaterjalid osteti Moskvast Gosfilmofondist. Eesti Vabariik 90 programm toetas miljoni krooniga 10 mängufilmi taastamiseks vajalike algmaterjalide ostu Moskvast, millest "Hukkunud Alpinisti hotell" on esimene, mis taastatuna ekraanile jõuab.

Tipptasemel filmis teevad mäekõrgused rollid Uldis Pūcītis, Jüri Järvet, Lembit Peterson, Mikk Mikiver, Kǎrlis Sebris, Sulev Luik, Kaarin Raid jt.

Film linastub kinos Artis alates 14. novembrist.

Hukkunud Alpinisti hotell, 1979
Režissöör-lavastaja: Grigori Kromanov
Stsenaristid: Arkadi Strugatski ja Boriss Strugatski
Operaator-lavastaja: Jüri Sillart
Kunstnik-lavastaja: Tõnu Virve
Helilooja: Sven Grünberg
Režissöörid: Irena Veisaite, Margit Ojasoon
Operaatorid: Ago Ruus, Jaan Saar
Kostüümikunstnikud: Vjatšeslav Zaitsev, Ell-Maaja Randküla
Kunstnik-dekoraator: Priit Vaher
Helioperaator: Roman Sabsai
Monteerija: Sirje Haagel
Toimetaja: Toomas Raudam
Filmi direktorid: Raimund Felt, Veronika Bobossova
Tootja: Tallinnfilm
Filmi pikkus 87 minutit