Raamatus kirjeldatakse, kuidas moodustus Eesti ümber raudne eesriie ning kes ja kuidas seda valvasid, millised olid vahendid pagejate püüdmiseks ning kuidas sellest hoolimata põgeneda üritati ja ka põgeneti.

Need on tõsised lood ENSV aegadest, kus teiste hulgas peategelasteks paljud tuntud inimesed, nagu Aleks Lepajõe, Valdo Randpere, Leila Miller, Elbert Tuganov ja teised.

Selle tarbeks on andnud intervjuu mitmed põgenikud või põgenemiskatse sooritanud. Nende seas paistab avameelsuse poolest silma Aleks Lepajõe, kes räägib muu hulgas asjaoludest, mis tõukasid teda ja Raivo Roosnat pärast Rootsi põgenemist kuulsale juveeliäriröövile 1985. aastal.

Raamatus on kirjeldatud mitmeid seni avalikkusele täiesti teadmata olnud põgenemisjuhtumeid. Muu hulgas on intervjueeritud kolmekordset veteranide maailmameistrit maadluses, Olev Kiirendit, kes sattus koos mitme oma õpilasega 1982. aastal lennukikaaperdamise ettevalmistamise süüdistusega kohtu alla.

Üks osa raamatust käsitleb aga Eestis seni täiesti läbiuurimata teemat ehk karistava psühhiaatria rakendamist põgenemiskatsetel vahelejäänute suhtes, kellest avalikkusele tuntuim on kindlasti muusik Tarmo Urb.
Põgenemislugudele lisandub üldisem taust Eestis ning riikidevahelised sobingud.

Raamatu autor Virkko Lepassalu on töötanud ajakirjanikuna mitmetes nii eesti- kui ka venekeelsetes väljaannetes, sealhulgas ajakirjas Luup ning ajalehtedes Äripäev ja Den za Dnjom. Ta on varem avaldanud neli publitsistlikku, Eesti lähiajalugu käsitlevat raamatut: „Süümepiinadeta” (2005), „Valusalt valge” (2007), „Kallase afäär” (2009) ja „Spioonimängud. Herman Simmi elu ja häving” (2009).