Esimeses poolfinaalis osaleb 18 riiki ja teises 19. Eesti eurolugu kõlab esimese poolfinaali teises pooles, vahendab Eurovision. tv. See, millises järjekorras lood võistlema asuvad, selgub hiljem.

Esimese poolfinaali esimeses pooles astuvad üles Horvaatia, Moldova, Soome, Armeenia, Kreeka, Ungari, Venemaa, Holland, San Marino. Teises pooles aga Aserbaidžaan, Küpros, Malta, Bosnia Hertsogoviina, Eesti, Tšehhi, Montenegro, Island, Austria.

Teise poolfinaali esimeses pooles võistlevad Läti, Valgevene, Iirimaa, Šveits, Makedoonia, Austraalia, Leedu, Poola, Serbia, teises pooles aga Albaania, Bulgaaria, Taani, Georgia, Rumeenia, Sloveenia, Norra, Ukraina, Belgia, Iisrael — Iisrael võistleb teises poolfinaalis, sest esimene poolfinaal langeb kokku nende riigi mälestamispäevaga.

Poolfinaalid toimuvad Stockholmis 10. ja 12. mail, finaal aga 14. mail. Mõlemast poolfinaalist pääseb lõplikku võistlustulle vaid kümme parimat. Kokku võistleb tänavuse Eurovisiooni finaalis 26 laulu. Nagu lauluvõistlusel tavaks, siis möödunud aasta võitja Rootsi ning suurriigid Itaalia, Suurbritannia, Hispaania, Prantsusmaa ja Saksamaa pääsevad finaali otse. Loositi välja ka see, millises poolfinaalis need riigid hääletavad. Saksamaa ja Suurbritannia hääletavad teises poolfinaalis, Rootsi, Hispaania, Prantsusmaa ja Itaalia esimeses.

Lisaks avaldas võistluse peaprodutsent Martin Österdahl, et 2016. aasta Eurovisiooni hüüdlauseks on “Tulge kokku” ning ühendavaks sümboliks on võilill. Tänavusteks õhtujuhtideks valiti eelmise aasta võitja Måns Zelmerlöw ja Petra Mede.