Eesti hetke edukaim Soundcloudi muusik on vaieldamatult räppar nublu. Selle aastaga kõrgele tippu lennanud artist avaldas enda loomingud esmalt Soundcloudis, kus tema lugusid tänaseks pea poolteist miljonit korda kuulatud on. See on vaid jäämäe tipp – erinevates muusikaplatvormides on nublu muusikat kuulatud kokku ligi kümme korda rohkem. Artist paneb võidukale aastale punkti suure soolokontserdiga 7. detsembril Tartu Kammivabrikus. Kes on aga välismaa superstaarid, kelle tähelend on Soundcloudist alguse saanud?

Post Malone

Kui Post Malone, kodanikunimega Austin Richard Post avaldas kolm aastat tagasi Soundcloudis loo “White Iverson”, ei osanud ta aimata, mis teda ees ootab. Muusik, kes õppis kitarrimängu selgeks, kuna veetis liiga palju aega Guitar Herot mängides, elas toona sõbra juures diivanil ja vaevles rahanappuse käes. 2015. aastal Soundcloudi postitatud lugu “White Iverson” kogus kiirelt mitusada tuhat kuulamist ja pälvis palju tähelepanu. Post kogus kokku enda viimased kopikad, küsis sõpradelt laenu ja filmis 5000 dollari eest loole muusikavideo. Ülejäänud on ajalugu.

Post Malone on tänaseks välja andnud kaks albumit, tema mini-eelarvega filmitud debüütvideo loole “White Iverson” on kogunud Youtube’is kokku üle 600 miljoni vaatamise, artist on toonud koju mitmeid rahvusvahelisi muusikaauhindu ja esinenud lavalaudadel üle maailma.

Post Malone - White Iverson

Oh Wonder

Londonist pärit alternatiivpopi duo, kes mullu jõulude eel ka Tallinnas üles astus, sai alguse lõbusast kõrvalprojektist. Bändi liikmed Josephine Vander Gucht ja Anthony West on professionaalsed muusikud, kelle ühine muusikamaitse nad 2011. aastal üheskoos prooviruumi viis. Neli aastat tagasi, 1. septembril avaldasid nad Oh Wonderi nime all Soundcloudis enda esimese singli “Body Gold”. Eesmärk oli avaldada iga kuu üks uus lugu, et need aasta hiljem helikandjale talletada. Enne kui album ühes 13 helirea ja kahe varasemalt avaldamata looga välja jõuti anda, olid nad võitnud nii musafännide kui -kriitikute südamed. Kodustuudios salvestatud singlid tõid neile nõnda palju tähelepanu, et nende kontserdid siin- ja sealpool lahte müüdi välja enne seda, kui nad olid jõudnud üheskoos avalikult lavalaudadelegi astuda.

Oh Wonder - Without You

Lil Peep

Mullu siit ilmast lahkunud Lil Peepi edulugu sai samuti alguse Soundcloudist, kuhu USA räppar pea iga kuu enda lugusid, kollaboratsioone ja mixtape’e jagas. Lõpetanud keskkooli, kolis sõnaseadja Los Angelesse, et täita enda unistus - lüüa maailmas läbi räpparina. Peatselt hakkas ta lävima produtsentide ja trap-muusikast huvitujatega, kellega paljudest ta varasemalt Soundcloudis tutvunud oli. 2015. aastal andis ta välja esimese mixtape’i “Lil Peep Part One”, mis kogus esimese nädalaga 4000 kuulamist ning innustas artisti uut muusikat avaldama. Lil Peepi fännibaas kasvas jõudsalt ning mullu kevadel tuuritas ta tähesära valguses USAs. Tegemist oli artisti esimese soolotuuriga.

Seejärel kolis muusik Londonisse, kus salvestas kahe albumi jagu materjali, millest esimene, “Come Over When You’re Sober, Pt. 1”, nägi ilmavalgust mullu 15. augustil. Albumile järgnes plaadiesitlustuur Lil Peep: Come Over When You're Sober Tour, mis jäi paraku lõpetamata, sest täpselt kolm kuud pärast enda esikalbumi väljaandmist suri räppar üledoosi tagajärjel. Lil Peepi postuumselt välja antud teine album “Come Over When You’re Sober, Pt. 2” reliisiti 9. novembril ning see jõudis Billboardi TOP200 edetabelis neljandale kohale, mis on tema läbi aegade kõrgeim tabelikoht.

Lil Peep - Save That Shit

Khalid

20-aastane Ameerika laulja ja laulukirjutaja Khalid, kodanikunimega Khalid Donnel Robinson alustas muusika kirjutamist keskkoolis. Oma viimasel gümnaasiumiaastal andis ta Soundcloudi kaudu välja kaks lugu: “Saved” ja “Stuck On You”. Et kooli lõpuball oli peatselt ukse ees, tahtis toonane abiturient selle eel uut lugu välja saada. Samal ajal oli tema looming kõrvu jäänud RCA Recordsi talendiotsijale Tunij Balogunile, kes hoidis Robinsoni tegemistel silma peal. Kui Khalid andis 2016. aasta juulis välja singli “Location”, kommenteeris Balogun vaimustunult, et see noormees teab, kuidas hitti teha, vihjates tema vokaalsetele võimetele ja laulukirjutamise oskusele nõnda noores eas.

Loo levikule andis tõuke Kylie Jenneri Snapchati video, kus tõsielustaar ühes sõpradega Khalidi värsket lugu kuulab. Üsna pea oli “Location” kogunud Soundcloudis 12,5 miljonit kuulamist ning Robinsonil oli taskus leping RCA Records plaadifirmaga. Khalid on tunnustatud ja paljulubav R&B laulja ja laulukirjutaja, kelle lood on jõudnud Billboardi Hot100 edetabelitesse. Lisaks Grammy nominatsioonidele on ta võitnud mitmeid muusikaauhindu nii sel kui läinud aastal.

Khalid - Location

Uusmeremaalanna Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, 22-aastane lauljanna ja muusik, kes on tuntud artistinime Lorde järgi, liitus Soundcloudi keskkonnaga 2011. aastal. Et noor lauljanna oli kirjutanud sahtlisse lauluridu ja oli veetnud terve aasta eraõpetaja juures enda vokaaltehnikat lihvides, esitas ta samal aasta lõpus taasavatud Victoria teatri suure laval esimest korda avalikult oma loomingut. Publik võttis Yelich-O’Connori soojalt vastu ning ta alustas koostööd produtsent Joel Little’iga.
Ühise stuudios veedetud aja tulemusena andis Lorde 2012. aasta novembris Soundcloudi kaudu välja enda esimese EP “The Love Club”, mida kõik huvilised ka tasuta alla laadida said. Kui allalaadimisi oli kogunenud juba üle 60 000, otsustas Universal Music Group tollal vaid 17-aastase muusiku enda hõlma alla võtta ja albumi ametlikult välja anda. Helikandja esiksinglist “Royals” sai üleilmne hitt, mis püsis Billboardi HOT100 tabelis kokku 9 nädalat ja tõi Lordele Grammy’delt koju parima pop-sooloesituse ja aasta laulu auhinnad. Lugu on tänaseks erinevates muusikaplatvormides kuulatud üle miljardi korra.

Lorde - Royals