Publiku moeluurajale Ženja Fokinile paljastas Joost täna, et kleidi tegemiseks kulus umbes 1000 töötundi, rätseppade ja Baltika konstruktorite jäägitu pühendumus ning lisaks maalimis- ja tikkimisoskus, mida nõudsid eritellimusel just Evelin Ilvese jalgade järgi valmistatud kingad, mida kaunistasid, nagu ka kleiti, suures koguses 1 mm ja 2-3 mmm läbimõõduga Swarowski kristallid.

Valge kleidi tagumisel siseserval olnud muster on üks ühele Kadrina rahvamuster Läänemere sinise värviga, mis meie trikoloori sinist ja valget sümboliseerivad, moodustades Toomas Hendrik Ilvese musta kuuega visuaalselt ühtse lipuvärvides terviku.

Vabariigi aastapäeva vastuvõtu kutsel seisab, et külalised on oodatud mustas ülikonnas, frakis või rahvarõivais ning et keegi end härra ja proua Ilvese vastas seistes halvasti ei tunneks, oli ühendatud tema asümmeetrilises kleidis kõige kutsel seisvaga harmoneeruv.

Kleidi lühem esiosa sobib etiketi kohaselt kokku musta ülikonnaga, maani tagaosa kuulub kokku frakikandja kaaslase rõiva soovitatava valikuga ning rahvusmuster kleidi allääres viitab ka ühtlasi uuenduslik lähenemine rahvariietele, mida muidu ehk veidi leierdatult ikka ühes ja samas kohas, seeliku alläärel, krael või muul juba harjumuspäraseks saanud kohal kasutatakse.

Kleit leiab hiljem oma tee Eesti Rahvamuuseumisse ning on omalaadne jäädvustus autentse Kadrina rahvusmustri kasutamisest.