Sel aastal tegeletakse Kuressaare Merepäevade mõttekojas mereliste ettekannete ja aruteludega ning seoses festivali teemaga ka tuulega. Kõneletakse Saaremaa meretuulepargist, tuulikute taastamisest ja mereturismist. Tuntumad kõnelejad on Mart Jüssi ja Tarmo Soomere. Veel arutletakse tuulepöörisesse sattuvate suhete üle koos Margus Vaheri ja Kati Tootsiga. Huvitava nurga alt läheneb tuulele aga M-Spordi ilmaennustaja Jüri Kamenik. Oma teadmisi saab proovile panna mälumängus Meremälu.

Moderaator Silver Saluri

(Silver on maheda meelega saarlane, kes võtab vabal ajal üles lauluviise ja vahel ohjab ka erinevaid üritusi. Ta on teeninud leiba ajakirjanikuna, tegelenud suhtekorraldusega ning praegu töötab idufirma TransferWise heaks.)

11.00–12.00 Mälumäng „Meremälu”, läbiviija Tõnis Kipper

NB! Kõik soovijad on oodatud osalema 4-5liikmelise võistkonnaga. Osavõtuks on vajalik üks nutitelefon või tahvelarvuti koos mobiilse andmesidega.

12.30–13.30 Vestlusring: „Peidus merepinna all – sukeldumine vrakkidele ja sukeldumine hüljestega”

Vestlusringi juhib Sander Kiviselg, veel osalevad Mart Jüssi, Märt Kesküla ja Maili Roio.
Vestlusringis sukeldume Läänemerre ja arutame, mis teeb seal sukeldumise atraktiivseks, millised on eeldused, võimalused ja tingimused veealuse maailmaga tutvumiseks.

Läänemerd iseloomustatakse kui unikaalset veealust muuseumit, mille põhjas asub arvukalt hästi säilinud laevavrakke. Muinsuskaitseameti juhtimisel algas 2017. aastal Kesk-Läänemere programmi toetusel projekt Baltacar, mille eesmärk on Läänemere veealuse kultuuripärandi turismipotentsiaali kasutamine, luues paremaid lahendusi veealuste objektide oma algsel asukohal külastamiseks. Hobisukeldumine on järjest kasvav vaba aja veetmise vorm, mille aastane kasv on uute sertifitseeritud sukeldujate näol keskmiselt 12-14%.

Vestlusringis arutame vrakisukeldumise ja Saaremaa vetes koos hüljestega sukeldumise üle, samuti ka erinevate muinsuskaitseliste ja looduskaitseliste regulatsioonide üle.

(Maili Roio on arheoloog, kes töötab Muinsuskaitseametis veealuse pärandi vaneminspektorina. Esimesed sukeldumised veealusesse maailma tegi ta juba eelmisel sajandil. Roio tegeleb arheoloogina nii maa peal kui ka vee all ning osaleb mitmetes rahvusvahelistes projektides, mis käsitlevad veealuste muististe uurimist, säilimist ja populariseerimist.

Mart Jüssi on merebioloog ja loomaökoloog, kelle merekogemus sai alguse juba 1979. aastal. Ta on toimetanud hülgetöid Läänemerel, Skandinaavias, Šotimaal ja Kaspial alates 1989. aastast. Tema tegevusvaldkonnad on seotud vaatlustega lennukitelt ja laevadelt, telemeetria, keskkonnamürkide, loodushariduslike ettevõtmiste ning meretööde ja ekspeditsioonide tehnilise toimimise tagamisega.

Märt Kesküla lõpetas 2000. aastal Tartu ülikooli ihtüoloogia erialal. Kesküla on keskkonnaameti vee-elustiku spetsialist, kelle töövaldkonda kuuluvad peamiselt teemad, mis on seotud harrastuspüügi, veekogude korrashoiu, vees planeeritavate tööde ja hülgekahjudega. Tema tööpiirkonnaks on Lääne-Eesti ja Pärnumaa.

Sander Kiviselg tegi oma esimesed sukeldumised 2002. aastal, kui läbis Eesti Mereväes laeva- ja miinituukri kursused, misjärel töötas ta viis aastat miinituukrina. Pärast seda läbis ta sukeldumisinstruktori kursused ning alustas hobisukeldujate koolitamise ja sukeldumiste korraldamisega nii Eesti kui ka maailma meredel Barrakuuda Sukeldumisklubi kaudu. Sander on ise enda kohta öelnud, et ta armastab merd nii pinnalt kui ka põhjast ja tunneb aukartust sügavuste ees, mille avastamine pakub siiani põnevust.)

14.00–15.00 Kuido Kartau ja Veiko Väli „Saaremaa meretuulepargid”

Saare Wind Energy OÜ arendab meretuuleparki Saaremaa lääneranniku piirkonnas. Selliste projektide arendamine kestab aastaid, leidmaks sobivaid lahendusi kõigile osapooltele: saarlastele, turistidele, piirkonna ettevõtjatele, lindudele, kaladele ning paljudele teistele. Projekti tutvustamine ja koostöö on parimate lahenduste leidmiseks ilmselgelt vajalik.

(Kuido Kartau on üle 20 aasta töötanud keskkonnakorralduse ja ruumilise planeerimise valdkonnas eksperdi, konsultandi ja ettevõtjana. Rohkem kui poolte täna Eestis tegutsevate tuuleparkide arendamise juures on Kuido osalenud keskkonnaeksperdi ja planeerijana.

Veiko Väli on üle 20 aasta töötanud juriidika, ettevõtluse ja finantseerimise valdkonnas.)

15.30–17.00 Margus Vaher ja Krista Lensin „Puudutus”

17.00 – Anu Saagim

Kuressaare Merepäevi toetavad Balbiino, Kuressaare Veevärk, AS Saarte Liinid, OÜ Merinvest, Ouman Eesti OÜ, Kuressaare Hambapolikliinik, Kaseoru OÜ, Saare Ehituspuit OÜ, Klotoid OÜ, Coop, Saaremaa Lihatööstus, Ehitusmees OÜ, Event Center, Saaremaa Spa Hotellid, Saarehotell, Coop pank, Auriga keskus, John Bull Pub, Saaremaa piimatööstus, Elmiku OÜ, Kadi Raadio, Mardi hotell, Javicar OÜ

Jaga
Kommentaarid