Kaheksas Tallinn Music Week toimus 28. märtsist 3. aprillini. Lisaks õhtustele klubikontsertidele ja muusikatööstuse konverentsile ning Creativity for Change foorumile leidsid festivali raames aset tasuta "Linnalava" etteasted, vestlussari "TMW jutud", restoraniprogramm "TMW maitsed", Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse kureeritud eriprogramm "TMW kunst" ning õllegurmaanide festival Tallinn Craft Beer Weekend. Esmakordselt liitusid TMWiga tänavu Disainiturg, Tallinna Tänavatoidufestival, filmiprogramm ja avalikku linnaruumi hõlmav heli- ja arhitektoonika projekt.

Festivali kontserdid toimusid kokku 52 laval. Lisaks õhtustele esitluskontsertidele TMW pealavadel toimus üle 100 pealelõunase linnalava-kontserdi ka ootamatutes paikades Musumäest trammini. Edukaimateks sündmusteks osutusid Soome muusikafestivali Flow esitluspidu reedel, 1. aprillil märtsil Kultuurikatlas ja Weekend Festivali klubiõhtu laupäeval, 2. aprillil Club Hollywoodis. Erilist tähelepanu pälvisid ka “Turntable Concerto” Kristjan Järvi dirigeerimisel Kultuurikatlas, erakordsete visuaallahenduste ja atmosfääriga techno pidu Lennusadama vesilennukite angaaris, metali esitluslava Von Krahlis, Lähis-Ida muusikale pühendatud Linnateatri Põrgulava ning kontserdid Vaba Laval, Kino Sõpruses ning Rock Cafes. Publikuhuvi jagus ka väiksematesse paikadesse MIM-stuudiost Kloostri Aidani. Linnalava-kontsertidest olid märkimisväärseimad Jüri Pootsmanni ja bändi kontsert trammis nr 4, meisterjaani lastereiv Viru Keskuses, omaaegse Sex Pistolsi liikme Glen Matlocki akustiline etteaste Renard Coffee Shop’is ning õdusad kontserdid kolmes kaunis kodus.

Ka TMW muid festivaliosi külastati aktiivselt – kirevat rahvusvahelist publikut jagus nii kontserdisaalidesse kui galeriidesse, nii kinno kui restoranidesse. Kogu nädala vältel Disaini- ja arhitektuurigaleriis Viljandi kohviku Fellin juhtimisel tegutsenud TMW pop-up restorani kogunes iga päev täismaja jagu einestajaid ja avalike vestlusringide kuulajaid ning tänavatoiduala ja funk-bändide kontserdid Reisijate tänaval tõid kohale rõõmsa publiku mudilastest vanavanemateni.

1. aprillil NO99 teatris toimunud Creativity For Change foorumist ja 1.-2. aprillini Nordic Hotel Forumis aset leidnud muusikatööstuse konverentsist võttis osa 1036 delegaati, neist 412 Eestist ja 624 välisriikidest.

President Toomas Hendrik Ilves meenutas konverentsi avakõnes nii novembris Pariisis Eagles of Death Metal kontserti tabanud terrorirünnakut kui hiljutisi Brüsseli sündmusi: "Kokkuvõtvalt, 89 inimest, kes kuulasid seda esoteerilist bändi (Eagles of Death Metalit), tapeti terroristide poolt. Need olid inimesed nagu sina ja mina, inimesed, kes kuulasid teistsugust muusikat kui tavaline raadiojaam edastaks. Mina oleks olnud sellel kontserdil, kui ma oleks olnud sel ajal Pariisis. Ma usun, et paljud Tallinn Music Weeki külastajad ka."

Riigipea hinnangul on terrorirünnakute taustal murettekitavaks populistlikud ja demagoogilised reaktsioonid, mis Euroopas vastu kajavad ja mis meenutavad üha enam terroristide enda must-valget mõttemaailma. "Eelarvamustest, tihtipeale rassismist, kantud reaktsioonid on sellesama tolerantsi ja liberaalse õhustiku vastu, mis lubab meil mängida sellist muusikat nagu meile meeldib, kuulata ja uskuda, mida me tahame," märkis president Ilves, kutsudes üles mitte unustama Euroopa põhiväärtusi nagu avatus, sõnavabadus ja õigusriik.

Creativity For Change foorumi üks peaesinejatest oli Türgi kurdi päritolu ettevõtja ja Chobani asutaja, president Obama globaalse ettevõtluse saadik Hamdi Ulukaya. Muusikatööstuse konverentsi üks olulisemaid kõnelejaid oli Sex Pistolsi algupärane bassimängija Glen Matlock. CFC foorumil keskenduti peamiselt rändekriisile ning uuriti, kuidas neljanda tööstusrevolutsiooni lävel seisvat ühiskonda edasi väärtuste suunas nagu avatus, mitmekesisus ja võrdsed võimalused. TMW muusikatööstuse konverentsi keskseteks teemadeks olid muuhulgas muusikanõustajate roll, hittloo anatoomia, intelligentsed brändid ning sõltumatute plaadifirmade ja plaadiarvustuste tulevik digiajastul. Üheks populaarseimaks arutelupaneeliks kujunes diskussioon Lähis-Ida nüüdiskultuuri tuleviku üle.

TMW raames toimus ka Baltikumi esimene professionaalne laulukirjutajate laager, millest võttis teoste seas osa ka 10 Eesti laululoojat. Kahe laagripäeva jooksul jõudis vähemalt demoversioonini ligi 20 lugu, mille avalikkuse ette jõudmist võib oodata lähikuudel.

Eile südaööl lõppes Telia ja Spotify ning TMW poolt ühiselt korraldatud festivali publiku lemmikartisti valimine, mille võitja avalikustatakse käesoleva nädala jooksul. Ka TMW ning Telia ja Spotify fotokonkursi „Pildista festivaliemotsiooni!" võidufoto kuulutakse välja lähiajal.

Käesoleva nädala jooksul valivad TMW muusikaspetsialistidest delegaadid ka festivali artistipreemia võitja. Auhind omistatakse rahvusvahelist läbilöögivõimet ja kunstilist taset veenvaimalt tõestanud Eesti artistile.

Üheksas Tallinn Music Week toimub 2017. aasta kevadel 27. märtsist 2. aprillini.

Tallinn Music Week 2016 statistika:
250 esinejat 30 riigist
34 676 festivalikülastajat
1036 konverentsidelegaati (neist 624 välisdelegaati)
128 välisajakirjanikku
70 festivali toimumispaika
195 505 veebilehe külastust 144 riigist

Tallinn Music Week 2015 statistika:
206 esinejat 26 riigist
24 050 festivalikülastajat
853 konverentsidelegaati (neist 544 välisdelegaati)
180 välisajakirjanikku
142 829 unikaalset veebilehe külastust 139 riigist