Publikul õnnestus üks õllekontrolör kinni püüda ning tema käest küsida, milles tema igapäevatöö seisneb. Kuigi õlut seostatakse ennekõike meestega, selgub, et õllekontrolöri ametit võib vabalt pidada ka naine. Saage tuttavaks – õllekontrolör Sairi Aarelaid.

Mida sa algul arvasid, kui sellest kandidatuurist esimest korda kuulsid?
Mulle tundus see väga huvitav väljakutse. Samas polnud ma üldse kindel, mida üks õllekontrolör tegema peaks. Esimene mõte oli, et kas nüüd peab palju õlut jooma hakkama. Huvi tekitas eelkõige kontrolöri osa ning tõlgendasingi seda endale kui millegi kontrollimist. Kuna olen kogu aeg pidanud väga tähtsaks kõrget teeninduskvaliteeti, tundus just selle ameti omandamine õige samm edasi.

Õlut seostatakse tihti meestega. Miks otsustasid Sina õllekontrolöriks kandideerida?
Õllekontrolör ametina tundus väga eriline, sest ma ei ole suur õllesõber ja ei vali kunagi õlut esimeseks alkohoolseks joogiks. Pigem pidasin naiseks olemist kandideerimisel enda eeliseks, kuna kõik ju teavad, et mehed joovad palju õlut, aga miks mitte ei võiks ka naine nautida õlut toidu kõrvale nii, nagu nauditakse veini.

Mis oli Sinu esmamulje õllekontrolöri ametist?
Selleks, et õllekontrolöriks saada, tuli läbida esmalt põhjalik õllekoolitus, kus saime teada kõik õlle valmistamisest kuni selle õige serveerimise ja toiduga sobitamiseni välja. Oli väga eriline tunne, kui õlletehase direktor Tarmo Noop isiklikult pühendab pool laupäevast, et uutele kontrolöridele tutvustada nii tehast kui ka õllemuuseumi, millest ma enne polnud kuulnudki.
See amet on uskumatult palju minu teadmisi õlle osas avardanud ja ka nõudmisi muutnud. Tunnen tõelist naudingut külastada pubisid ja minu endagi jaoks on uskumatu, kuidas mulle õlu on maitsema hakanud.

Õllekontrolör kontrollib eelkõige õlle serveerimist. Kas see on oluline ja miks pead Sina seda oluliseks?
Vaatan nüüdsest pubides ja restoranides õlut serveerivaid kelnereid ja baaridaame hoopis teise pilguga, sest see on väga oluline, kuidas õlut serveeritakse. Õlle välimus on pelgalt üks osa maitsest. Usun, et kui kõik saaksid läbida koolituse, kus nad saavad omal nahal tunda, milline vahe on õigesti serveeritud ja nii-öelda valesti serveeritud õllel, siis ei kahtleks keegi õllekultuuri hoidmise ja arendamise vajalikkuses. Õlu, mis on serveeritud õigesse klaasi, õigel temperatuuril, korraliku vahuga ja meeldiva naeratusega teenindaja poolt, on hoopis teine ja palju parema maitsega.

Mida sa ise teada said, kui õllekontrolöri ametit õppisid? Kas midagi üllatas ka?
Kõige tähtsamaks pean teadmist, et iga toidu kõrvale ei saa valida ühte ja sama õlut. Erineva roa jaoks sobib vägagi erinev õlu, mis võib kogu maitsekoosluse palju paremaks muuta. Varem ma ei osanud hinnata õlut kui erinevat janukustutajat ja toidu maitsete mitmekesistajat.

Millal hindate teeninduskohta maksimumpunktidega ja mille vastu eksitakse enim?
Maksimumpunktid saavad kohad, kus õlu on serveeritud sobilikust õlleklaasist ning õigel temperatuuril ja serveeritud õlle peal on 2–3 cm õllevahtu. Õlleklaas on asetatud õllealusele ning klaasil olev logo on suunatud kliendi poole. Samuti peab töötaja oskama soovitada õlle kõrvale sobilikke roogasid ning kirjeldada õlle maitset.

Mille vastu eksitakse kõige enam?
Pubides ei kasutata pea üldse õlleklaaside aluseid. Kahjuks ka osa pubisid ei jälgi, millise vahukogusega õlut kliendile serveeritakse.

Millistest Eesti pubidest ja restoranidest võib saada praegu tipptasemel serveeritud õlut?
Vastava väljaõppe on saanud ligi 50 pubi ja restorani üle Eesti, mille tunneb ära ukse peal oleva Beer Stari märgi, õllealuste ning Beer Stari nimega märgistatud õllekraanide järgi. Beer Stari sertifitseeritud pubid on järgmised:

Tallinnas ja Harjumaal: Beer Garden, Scotland Yard, Chicago, Talu Kõrts, Helsingi Lokaal, Tondi Resto, Kuldne Notsu, Basiilik, Kuulsaal, Senso, Englishman Pub, Reval Café, Vana-Viru Pubi, Imperial Pubi, Molly Malone’s, Mosaiik, Shamrock, Kaljas, Jussi Õlletuba, Trattoria Massimo, Al Mare Grill, Laulasmaa SPA, Soku Pubi;

Tartus: Truffee, Ristiisa, Big Ben, Klubi Trehv, Vassilissa, Kotka Kelder, Chocolats de Pierre, Ränduri Pubi, Zum Zum;

Otepääl: Hermani Pubi ja Oti Pubi;

Võrus: Õlle nr 17;

Kuressaares: Arensburg Boutique Hotel & Spa, Kuressaare Pritsumaja ja Vaekoja Pubi;

Pärnus: Bravo, Pärnu Kuursaal ja Aleksandri Pubi;

Ida-Virumaal: Pubi Privaat ja Mio Mare restoran.

Mida teeb õllekontrolör?
Õllekontrolöri ülesandeks on hinnata pubides ja restoranides õlle serveerimise kvaliteeti ning teenindaja teadmisi õlle ja toidu sobitamise kohta. Selle ametikoha lõi A. Le Coq möödunud sügisel ellu kutsutud õllekultuuri arendamise projekti Beer Star raames, kus koolitati välja ligi 50 pubi ja restorani õlut õigesti serveerima. Kuna A. Le Coqi sooviks on tagada projekti jätkusuutlikkus ning õlle serveerimise kvaliteet koolitatud kohtades, värvati ühtekokku 17 õllekontrolöri, kes hindavad serveerimisoskust Tallinna, Tartu, Pärnu ja Kuressaare Beer Stari märki kandvates kohtades. Samuti saavad kõik, kes külastavad Beer Stari märgiga tähistatud pubisid, anda tagasisidet ja jagada oma arvamusi õlle serveerimise kohta Beer Stari kodulehel.