Nipp 1: soolane jäävesi

  • Täida paksude seintega kauss vee ja jääga. Mida paksem on kauss, seda paremini see külma hoiab. Jääd ja vett on soovitatav lisada vahekorras 50/50 – see on hea rusikareegel. Suurema koguse õllede korral võib kasutada termokasti või isegi vanni.
  • Lisa vette paar teelusikatäit soola (suurema anuma puhul rohkem). Sool laguneb naatriumi ja kloriidi algosadeks; selle protsessi jaoks vajalik energia saadakse vee soojusenergiast ning selle tulemusena ümbritsev temperatuur langeb.
  • Aseta õllepudel (või pudelid) anumasse, hoia selle kaelast kinni ning liiguta pudelit kiiresti.
  • Oota kaks minutit - temperatuur langeb järsult väga lühikese ajaga. Kui õlle vajab veel jahutamist, tuleks seda liigutada veel paar minutit.
  • Vala ideaalse temperatuuriga külm õlu klaasi, kuid ole ettevaatlik, et äsjaloksutatud jook sind ega kogu ümbrust täis ei pritsiks.

Nipp 2: märg paberrätik ja sügavkülm

  • Rebi parajalt suur tükk paberrätikut ning mässi see üleni ümber pudeli või purgi. Veendu, et märg paberrätik püsib joogi ümber. 
  • Aseta sissemässitud õlu sügavkülma ning hoia seda seal umbes 15 minutit. 
  • Võta õlu sügavkülmast välja.
  • Kui soovid jätkata õlle jahutamist, võid osaliselt jäätunud paberrätiku rahuliku südamega sellele ümber jätta.
  • Oled temperatuuriga rahul? Eemalda paber ning naudi külma õlut!

Nipp 3: märg riie ja tuul

  • Kui piknikul jääkuubikuid või autokülmikut kaasas pole, siis on abi käepärastest vahenditest – märjast riidetükist (näiteks käterätikust) ja tuulest.
  • Mässi pudel lihtsalt märja riide sisse ja pane võimalikult tugeva tuule kätte. 
  • Kuna vesi vajab aurustumiseks lisasoojust, siis võtab ta seda olude sunnil pudelist. Mida kõvem tuul, seda kiirem jahenemine. 

NB! Kui eelistad tumedaid õllesid, siis ära neid liiga külmaks lase, sest erinevalt heledatest õlledest maitsevad tumedad (nt Tõmmu Hiid) kõige paremini just 12-14°C juures.

Kas sul on enda geniaalne nipp, kuidas oma lemmikõlu sekunditega maha jahutada? Jaga seda teistega A. Le Coqi Facebooki lehel.

Jaga
Kommentaarid