Kell 19 Tallinnas toimuval linastusel osalevad ka režissöör Louise Archambault, näitleja Alexandre Landry ja produtsent Luc Déry.

Lugu on Tristani ja Isolde aegadest tuttav: poiss ja tüdruk armastavad teineteist, aga perekonnad ei pea seda õigeks. Põhjus on selles, et laulukoorikaaslased Gabrielle (Gabrielle Marion-Rivard) ja Martin (Alexandre Landry) on mõlemad vaimupuudega. Neid ümbritsev ühiskond on pähe võtnud, et inimene, kes ei ole võimeline endale ise saia röstima, ei peaks tohtima ka seksida.

Kui seksi peetakse üheks kohutavamaks asjaks, mis inimesega võib juhtuda, saab ka puudega inimene olla üksnes ärakasutamise objekt ning Gabrielle’i ja Martini katsed ennast subjektina kehtestada kohtavad teravat vastupanu. Archambault näitab, et kui asju peetakse nii enesestmõistetavaks, et juba soovi nende üle vaielda peetakse solvavaks ja šokeerivaks, tähendab see osa vaatenurkade suukorvistamist. Peategelaste jaoks on tegu aga elulise küsimusega ja nad ei anna nii hõlpsalt alla.

Filmi üleeile Los Angeleses esitlenud režissöör ja stsenarist Archambault jõudis enne Euroopasse lendamist Eesti Päevalehele paar kiiret kommentaari jagada. „Lugu kirjutama ajendas mind mitu eri isikut ja organisatsiooni,” selgitas ta. „Alguse sai asi sellest, et minu naabruses elas üks vaimupuudega naine, kes käis avalikus basseinis ujumas. Riietusruumis tülitses ta alati oma hooldajaga ja ei tahtnud ujumismütsi pähe panna. Kui ta viimaks vette jõudis, hoidis ta hõljukitest kinni ja laulis nii ilusasti – aga ma sain aru, et ümbritsevad inimesed tundsid selle pärast ebamugavust...” Niisiis räägib lugu Archambault’ sõnutsi marginaliseeritud ja „nähtamatute” inimeste õigusest õnnele ja sellest, kuidas muusika selleks jõudu võib anda.

„Gabrielle”
Režissöör: Louise Archambault

Linastub 15. novembril

filmisoovitus
Fookuses Kanada filmid

„Gerontofiilia”
21., 27. ja 29. novembril

18-aastane poiss avastab endas ootamatu ja mitteplatoonilise kire vanade meeste vastu. Saatuse tahtel satub ta vanadekodusse hooldajaks. Omamoodi romantiline komöödia.

„Suur meelitus”
27., 28. ja 29. novembril

Uusversioon 2003. aasta prantsuskeelsest Kanada filmist. Virelev kaluriküla üritab saada uut hingamist, kuid selleks peab ajusid sisse meelitama. Sotsiaalkriitiline, aga muhe.

„Puhas kui lumi”
20.,25. ja 27. novembril

Sünge lugu kuritööst ja karistusest, taustaks neitsilik Kanada põlismets koos kõikematva valge lumega. Kuna tegu on trilleriga, tuleb iga tegu ringiga tagasi.