Lavastaja Tiit Ojasoo sõnul on Ruja üks väheseid eesti rockbände, mis kasutas laulutekstidena kvaliteetset poeesiat.

“See on väga inspireeriv,” ütles ta. “Ruja oli eelärkamisaegne rockbänd, nõukogude ajal väga eestimeelne, aga kui ärkamisaeg tõesti kätte jõudis, viibisid nad Eestist palju eemal. Omamoodi kõnekas paradoks. Olen väga üllatunud ja õnnelik, et viisid ja sõnad, mis algselt olid mõeldud kõlama vaid päevakajaliselt, kõnetavad kuulajat ikka veel,” rääkis helilooja ja Ruja muusik Rein Rannap.

“Kriitika ja iroonia ühiskonna aadressil, isamaalisus ja vaimsuse püüdlused — need on vaid mõned märksõnad, mis eristavad Rujat enamikust selleaegsetest ansamblitest, muutes nii teema lava jaoks põnevamaks ning paljukülgsemaks,” arvas Rannap.

Rockooperi esietendus toimus 15. augustil 2008. aastal Vanemuise suvelaval. Libreto autorid Tiit Ojasoo (NO99) ja Ene-Liis Semper (NO99). Heliloojad Rein Rannap, Margus Kappel, Urmas Alender ja Toomas Rull. Lavastaja Tiit Ojasoo (NO99), muusikajuht ja dirigent Erki Pehk (RO Estonia), kunstnik Ene-Liis Semper (NO99). Osades Sergo Vares (NO99), Priit Võigemast (Tallinna Linnateater), Risto Kübar (NO99), Arno Tamm, Evelin Pang (Tallinna Linnateater), Margus Prangel (Eesti Draamateater), Aivar Tommingas, Eva Klemets, Martin Kõiv, Laura Peterson, Ragne Pekarev, Markus Luik, Robert Annus, Tõnis Mägi, Siiri Koodres. Lavastuses osalevad Vanemuise teatri sümfooniaorkester, Tartu Noortekoori lauljad, korvpalliklubi “Rock” tantsutüdrukud ja ansambel koosseisus Alari Piispea, Riho Lilje, Jürmo Eespere ja Tiit Kevad.