“Püha Tõnu kiusamine” räägib heal järjel olevast tehasedirektorist (Taavi Eelmaa), kelle elu hakkab järjest rohkem viltu vedama. Ta kaotab töö ja naise, mistõttu kaob ka mehe reaalsustaju.

Õunpuu filmis mängivad taas kord Eelmaa ja Rain Tolk — mehed, kes ka lavastaja eelnevates filmides kandvaid rolle saanud. „Nad on mu sõbrad, kuidas ma saan neist väsida,“ ütleb Õunpuu näitlejate kohta. “Kui ma (stsenaariumit — toim.) kirjutan, siis ma enam-vähem tean, kes seal peaosas on.“ Samas ei välistanud mees seda, et järgmistes filmides kasutab ta uusi näitlejaid.

Otsus, miks film on mustvalge, tuli režissööri sõnul vaistlikult: „Tundus, et seda lugu peaks niiviisi kujutama. Ma ei tahtnud tegeleda värvitasandiga.“ Teise olulise põhjusena toob Õunpuu välja hea- kurja ja valguse-varju teema, mida mustvalge film rõhutab.

Õunpuu sõnul on film avatud erinevatele tõlgendamisvõimalustele ja ei sumbu mitte ühte moraliseerivasse järeldusse või lihtsasse käibetõesse, vaid on võimalikult mitmetahuline.

Küsimusele, kas film liiga keeruliseks vaatajale ei või jääda, vastab Õunpuu, et sel juhul peab filmi kaks korda vaatama.