Kuid ehk on võimalik tervisele läheneda ka veidi teisest nurgast. Kui eesmärgiks on hea ja huvitav elu, siis tervis on selles pildis suureks plussiks. Ta ei võta kindlasti midagi ära, vaid aitab kõike muud väärtuslikku tõeliselt nautida. Ilma terviseta on kogu pilt kindlasti kohe hallim või suisa must.

Oluline on elule läheneda loovalt ja siis on võimalik avastada, midagi, mille peale me pole ehk senimaani tulnudki.

Oled sa mõelnud sellele, et valdav osa maailma ebatervislikest meelelahutustest ja inimeste seas ülipopulaarsetest tarbeainetest ning nende lai levik on ju tegelikult kellegi materiaalne huvi? Sellest, et sina ja sinu sõbrad näiteks sööksite võimalikult palju rämpstoitu on huvitatud teatud ärimehed, kes miljonite ülekaaluliste inimeste pealt tohutult suur rikkusi kokku ajavad. Veelgi ilmsem on see miljonite noorte ärakasutamine alkoholi- ja tubakatööstuse poolt. Teie tarbite ja saate ehk sellest ka väikse rahulduse oma ellu, kuid keegi kuskil saab tänu sellele hirmus rikkaks. Ja kui me vaatame seda pilti niiöelda elu laiekraanilt, siis väga paljude noorte jaoks lõpeb se hetkeline nauding tegelikult surma, sõltuvuste või vigastustega.

Tervis on midagi, mida tasub vaadata uuest perspektiivist. Ja seda võiks teha igaüks ise. Panna kõrvale kõik need asjad, mida suurtööstused mulle pähe määrivad ja reklaamide kaudu püüavad mulle selgeks teha, et ilma selle või teise omamise või tarbimiseta on mu elu justkui vähem väärtuslik.

Eesti Karskusliit on koostöös erinevate noorteorganisatsioonidega, nagu Juvente, Eesti Lastekaitseliidu Noortekogu, Rajaleidjad, üliõpilasühendus Liivika, 4H ja toetajatega nagu Tervise Arengu Instituut ja Euroopa Noored läbi viinud ühte omamoodi projekti nimega ISE. Oled ehk kuulnud? Innustame selle projekti läbi 7. ja 8. klassi noori tegelema tervise ja valikute teemaga ja seda sellisel aktiivsel ja isetegevuslikul meetodil. Sellest siis ka nimi ISE. Lõppude lõpuks teed sa ju need elutähtsad valikud ikka ise, keegi ei saa (kuigi nad võivad tahta) teha neid sinu eest.
Järgmine ISE-mäng jõuab üle Eesti koolidesse 2012. aasta kevadel, kuid me otsustasime, et teeme sel sügisel midagi uutmoodi. Korraldasime fotokonkursi, mille kaudu kutsusimegi vaatama tervise teemale loovast vaatenurgast. Raimo Pregel, ISE meeskonna liige ja Eesti Terviseedenduse Ühingu juhatuse liige tuli välja teema ideega — „Loov tervis“!

„Mina olen seisukohal, et loovuse kasutamine on miski, mis on meile kõigile omane ja selle kaasamine meie igapäeva tegevustesse rikastab kõike mitmekordselt,“ selgitas Raimo. „Samuti on võimalik loovust kasutades jõuda väga omapäraste lahendusteni, mis võivad antud juhul tervislikke valikuid soodustada. Fotokonkurss on üks võimalus edendada noorte üldist loovat mõtlemist, loovat tervisealast mõtlemist ja võimalusel ka osavõtjatel võimaldada ise enda jaoks näha maailma uues valguses — kasvõi ainult selle ühe konkursi vältel.“

Nii me jäime ootama, et noored paneksid oma fotokaamerad ja nutitelefonid klõpsima ja läheneksid sellele just sellisest nurgast nagu nad ise soovivad.

“Pildid olid üllatavalt head. Eriti mulle meeldis see, kuidas noored on erinevalt aru saanud loovast tervisest — ei olnud ainult õuna ja tervisliku salati pilte,“ rääkis teine ISE meeskonna liige ja Lastekaitse Liidu Noortekogu liige Nikolai Kunitsõn. „Nii mõnigi pilt tekitas imestust või tekitas naerupahvakut. Mulle näib, et noortel on olemas ettekujutus tervisest ja seda mõjutavatest teguritest.“

Tahad, mine vaata võidufotosid — www.ave.ee/ise Fotokonkursi viis võitjat saavad laheda auhinna. Tänu Skyparki ja Gruuvi keskuse juhtidele, kutsume need viis fotoautorit koos ühe oma sõbraga veetma laheda ja igati tervisliku päeva nendes Tallinnas asuvates keskustes. Need on ka ühed sellised kohad, mis ütlevad, et tervislik elu võib olla äärmiselt lahe.

Sageli kipub sedasi olema, et noortele tahetakse ette anda kindlaid ja ettedikteeritud lahendusi. Mis parata, paistab, et sellised asjad pigemini tõukavad noori eemale. Seda parem meel on tõsiasjast, et ka riigiasutus Tervise Arengu Instituut (TAI) on otsustanud toetada sellist noorte isetegevust. „Teame ju, et ainuüksi teadmised, veel vähem käsud ja keelud noorte käitumist ja hoiakuid ei muuda,“ selgitas TAI laste ja noorte tervise vanemspetsialist Triinu Kalle. „Kui aga pakkuda lastele võimalust midagi päris ise teha, läbi tunnetada ning mõelda, siis on kindlasti ka tulemused positiivsemad. Seetõttu peamegi TAI-s ISE mängu toetamist oluliseks.“

Ise on ju palju huvitavam avastada. Ja noorel inimesel on õigus selleks. Tule ja otsi meid ka Facebookist üles ning kui sa oled 7. või 8. klassist, siis hoia silmad ja kõrvad lahti ning valmistu kevadel ISE mängus osalema.