***

Nastja õnneliku suhte kuus lihtsat reeglit

Esiteks, kõik mis kiirgab sinust välja, peegeldub sulle tagasi. Vene keeles on väljend “pogoda v dome“ ehk kodune ilm. Kui päike ei paista, ongi ilm sombune. Kõik sõltub ainult naisest.

Teiseks tuleb lõpetada kamandamine ja mitte käituda võimukalt. Võimalikult vähe kriitikat ja rohkem kiitust! 90 protsenti meist, kui mitte rohkem, ei oska armastada. Küll aga armastame kritiseerida. Ja see oskus saadakse kaasa juba lapsepõlvest. Kolmede eest sai riielda, aga kui tunnistusel olid ainult viied, võeti seda iseenesestmõistetavana. Meid on harjutatud nägema halba, sest see pidavat elus edasi viima. Eesmärk on hea, kuid tulemus on kehv. Pole võimalik parandada seda, mida ainult kritiseeritakse. Lugesin hiljuti Dale Carnegie raamatust väga primitiivset tõdemust: kui ütled inimesele, et ta on hea, siis ta hakkabki käituma hästi, aga kui ütled, et ta on halb, hakkabki ta käituma halvasti. Nii lihtne see ongi.

Kolmandaks tuleb heatahtlikult vastu võtta kõik, mida mees teeb. Temasse tuleb suhtuda täpselt nagu siis, kui alles kohtusite. Kui ta teile esimesel kohtingul lilli tõi, siis te ju ei käratanud talle, et sellised lilled teile ei meeldi. Teie kannatus on kadunud. Aga alguses kannatasid ju ära? Tõi küll valed lilled, aga ikka rõõmustasite. Rõõmustage ka nüüd selle üle, et ta üldse lilli tõi. Ta teeb seda ju heast tahtest. Hinnake teda ja ta soovi teile rõõmu valmistada.

Neljandaks punktiks on lugupidamine. Mees saab energiat seksi, toidu ja lugupidamise kaudu. Esimene ja teine võivad ju olla, aga kui austust pole, on lahutus kiire tulema. Mees vajab lugupidamist nagu õhku. Esimestel kuudel te ju ei kritiseerinud ega alandanud teda. Miks seda siis nüüd teete? See on ju ikka seesama mees. Keskenduge nüüdki pigem heale ja ärge pöörake tähelepanu tema puudustele. Olgu lilledega nagu on. Aga milliseid SMS-sõnumeid me saadame? „Kui tuled, osta leiba.“ Kas sa varem saatsid selliseid sõnumeid? Ei. Ära tee seda ka nüüd, sest mees pole ju muutunud juhmimaks kui alguses. Sestap tuleb mitte käskida ja kamandada, vaid paluda. Jasna ütles mulle eile: „Miks sa ei käskinud isal parmesani juustu osta?“ Muidugi võtavad lapsed suhtlusmaneerid üle. Sestap tulebki enda häält, tooni ja suhtumist pidevalt kontrollida.

Viies punkt on öelda aitäh. Täname ju alati poemüüjat, uksehoidjat, arsti ja teed keetvat sõbrannat. Oma mehega suheldes aga unustame teda miskipärast tänada. Tundub, nagu ta oleks kohustatud tegema neid asju, mida ta teeb, ja me ei peakski tänulikud olema. Peame ikka küll.

Kuues punkt on õrnad sõnad. Kui sa tunned südames, et armastad teda kuuni ja tagasi, siis ütle seda talle. Mees ei ole selgeltnägija, kes peab sinu tundeid aimama. Lihtsalt ütle talle, mida sa tunned.