Parima filmi Oscarile pürib “Sõrmuste isanda” kõrval mereseiklus “Kapten ja komandör: retk maailma äärele” (“Master and Commander: The Far Side of the World”), krimipõnevik “Saladuste jõgi” (“Mystic River”), lugu hobuste võiduajamisest “Seabiscuit” ning “Lost in Translation”, film kahest pettekujutelmadest vabanenud ameeriklasest Tokyos.

Selles kategoorias ei ole ühtegi üllatajat, kuid näitlejate kategooriates on mitu isikut, kelle jõudmist Oscari nominendiks peeti ebatõenäoliseks, ning ootamatu oli ka mitme näitleja väljajäämine.

“Kapteni ja komandöri” täht Russell Crowe ei kandideeri parima meespeaosatäitja Oscarile ning Nicole Kidman ei jõudnud USA kodusõjadraamaga “Cold Mountain” parima naisosatäitja kategooriasse.

Ei “Sõrmuste isand: kuninga tagasitulek” ega 10 Oscarile kandideeriv “Kapten ja komandör” ei saanud nominente ühessegi näitlejate kategooriasse.

“Tänavu oli tõesti rikkalik saak,” ütles USA Filmiakadeemia president Frank Pierson. “Arvan, et just seetõttu jäid nimekirjast välja mõned märkimisväärsed nimed, kellest räägiti palju. Me näeme värskeid nägusid ning see on suurepärane.”

Parima meespeaosatäitja Oscarile kandideerivad Ben Kingsley rolli eest filmis “House of Sand and Fog”, Jude Law “Cold Mountain”, Bill Murray “Lost in Translation”, Sean Penn “Saladuste jõgi” ja Johnny Depp “Kariibi mere piraadid: Musta pärli needus” (“Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl”).

Parima naispeaosatäitja kuldmehikest püüab Samantha Morton rolli eest filmis “Ameerikas” (“In America”), mis jutustab ühe iiri pere raskustest kodu loomisel New Yorgis. Tema nimetamine Oscari kandidaadiks oli paljudele üllatus.

Veelgi ebatõenäolisemaks Oscari-pretendendiks peeti Keisha Castle-Hughes’i Uus-Meremaa filmis “Whale Rider”. Kolmeteistaastane neiu on kõgi aegade noorim parima naispeaosa Oscarile kandideerija. Tatum O’Neal võitis 10-aastasena parima naiskõrvalosa Oscari “Paberkuu” (“Paper Moon”) eest.

Teised parima naispeaosatäitja nominendid on Diane Keaton komöödia eest “Somehting’s Gotta Give”, Kuldgloobuse võitja Charlize Theron, kes mängib sarimõrvarit filmis “Monster” ning Naomi Watts, kes püüab toime tulla oma abikaasa surmaga filmis “21 grammi” (“21 Grams”).

Parima meeskõrvalosatäitja kategoorias on üllatus Djimon Hounsou rolli eest filmis “Ameerikas”. Lisaks temale kandideerivad Ken Watanabe “Viimases samurais” (“The Last Samurai”), Alec Baldwin filmis “The Cooler”, Benicio Del Toro “21 grammis” ning Kuldgloobuse võitja Tim Robbins “Saladuste jões”.

Naiskõrvalosatäitjate kategoorias seati üles Renee Zellweger (“Cold Mountain”), Holly Hunter (“Thirteen”), Marcia Gay Harden (“Saladuste jõgi”), Patricia Clarkson (“Pieces of April”) ja Shohreh Aghdashloo (“House of Sand and Fog”).

Parima režissööri Oscarile kandideerivad Peter Jackson filmiga “Sõrmuste isand: kuninga tagasitulek”, Clint Eastwood “Saladuste jõega”, Peter Weir “Kapteni ja komandöriga”, Sofia Coppola filmiga “Lost in Translation” ning Fernando Meirelles “Jumala linnaga” (“City of God”).

“Cold Mountain” ja “Seabiscuit” kandideerivad seitsmes kategoorias, “Saladuste jõgi” kuues ning “Kariibi mere piraadid” viies kategoorias.

USA Filmiakadeemia auhinnad jagatakse 29. veebruaril Los Angelesis toimuval galatseremoonial.