Tegelikult aga on pensionisammastesse kogumine just noorte pärusmaa. Õige pensionifondi valikuga saad tulevikuks endale taskukohaselt hea kvaliteediga elu kujundada. Sõna pensionifond võib olla küll võõras ja kaugesse tulevikku ulatuv, kuid tegelikult on pensionifondi valik üks esimesi suuri finantsotsuseid, mida noor inimene peab tegema.

Millises pangas su teine pensionisammas on?

Kogumispensioni süsteemis on kõige tähtsamal kohal õige pensionifondi valik. Alates 1983. aastast sündinud peavad liituma kohustusliku kogumispensioniga ehk teise sambaga. Töötav inimene peab igakuiselt fondi investeerima hakkama 18-aastaseks saamisele järgneva aasta 1. jaanuaril. Kui noored täisealiseks saades teadlikult pensionifondi ei vali, loosib riik nad konservatiivse iseloomuga pensionifondi. Tulevikku vaadates ei ole see aga parim lahendus ega pankade esmane soovitus. Konservatiivsed pensionifondid on mõeldud pigem vanemaealistele. Noorel inimesel on võrreldes vanema inimesega rohkem aega ning seega võimalusi riske võtta. Rusikareegel ütleb: suurem risk = võimalik suurem tootlus. Seega sobib noorele mõni agressiivsema iseloomuga fond paremini.

Juhul, kui sa ei ole ise pensionifondi valinud või ei ole valitud fondiga kursis, tuleks infot küsida oma kodupangalt. Samuti tasub enne otsuse langetamist tutvuda näiteks Pensionikeskuse kodulehega.

Noortel on edumaa

Noortel on aega panna risk enda jaoks tööle. Finantsturud liiguvad lühikeses perspektiivis ikka üles ja alla, kuid pikaajaliselt toodavad nad investoritele kasu. Seega, mida varem alustada, seda parema tulemuse võib saada.

Kolmas sammas ehk täiendav kogumispension on võimalus kindlustada oma tulevik veelgi paindlikumalt ja paremini. Kasulik on liituda kolmanda sambaga juba võimalikult noorelt, sest mida noorem on inimene, seda pikem on ka pensionikogumise periood ja rahavaru tulevikus.

Noor inimene ei pea igakuiselt kõrvale panema suuri summasid. Näiteks, alustades 25-aastaselt investeerimisega kolmanda samba fondi 32 euro kaupa kuus, on võimalik näitliku 6% tootluse juures koguda 65.eluaastaks 60 000 eurot. Investeering on umbes 1 euro päevas, ainult! Ent alustades 35-aastaselt tuleb sama tulemuse saavutamiseks investeerida iga kuu juba 63 eurot kuus. Tootlus on küll antud näite puhul pelgalt näitlik ega pole garanteeritud, kuid toob hästi esile noorena investeerimise eelise – pikema ajaga on võimalik väiksemate summade kaupa oluline vara koguda.

Hea tuleviku peab igaüks endale ise kindlustama. Selleks, et ka vanemas eas oma unistusi ellu viia saaks, on oluline õige pensionifondi valik. Noorena on võimalik aeg enda kasuks efektiivselt tööle panna, tuleb vaid tahta. Seega on kasulik end varakult kurssi viia kogumispensioni ja raha kasvatamise võimalustega ning oma tulevikku teadlikult investeerima hakata. Rahavaru on alati vaja, eriti siis, kui tööl enam ei käi.