“Üheksast portselanmaalinguga taldrikust oli alles seitse. Kaks neist olid puruks pekstud ja killud lebasid ümberringi. Neisse oli urineeritud ja suitsukonisid kustutatud,” kirjeldab naine olukorda, mille ta leidis eest galeriis detsembrikuu alguses. Tartu Kunstimaja asub Vanemuise tänaval ja on Tartu kunstnike majana tegutsenud aastaid.

“Olin nutu äärel ja ei suutnud seda pilti uskuda. Kuidas saab galeriis väljapandud töödega midagi sellist juhtuda,” räägib Otstak kuu aega hiljem. Koha peal ei saanud ta midagi teha, sest Kunstimaja ei osanud kohe juhtunule kommentaari anda.

“Tagasi Tallinna koju jõudes kirjutasin juhtunust oma Facebooki seinal ja minuga võttis ühendust täiesti võõras inimene, kes oli kaks minu näitusele välja pandud taldrikud kingituseks saanud ühelt punkarilt,” selgitab ta olukorda. Aldar Talviste, esinejanimega Psaiko, oli ühele Tartu naisterahvale näitusele toodud taldrikud kingituseks toonud.

“See inimene rääkis, et Psaiko oli need talle rokaselt ja mustalt üle andnud ja kinkinud. Õnneks leidis ta taldriku siseküljelt minu nime ja oskas neid minuga seostada. Ta andis kingiks saadud taldrikud mulle puhtaks pestult tagasi,” on kunstnik täna õnnelik.

Kui Otstak hiljem Tartu Kunstimaja galerist Indrek Grigorile juhtunut selgitas, ei saanud ta siiski näituse eest vastutavalt inimeselt rahuldavat vastust.

“Olen kursis, et punkar Psaiko oli meie maja ruumides hommikul ning oli sattunud kuidagi näitusesaali,” otsib Grigor ka meiega suheldes sõnu. Politseile ta juhtunu kohta avaldust ei teinud. “Kui kuulsin, et punkar Psaiko oli selle kõige taga, siis ma rahunesin, sest sellist asja võib ainult temalt oodata. Samas pole meie galerii ruumides viisteist aastat midagi sellist aset leidnud.”

Aga miks ei järgnenud punkari tegevusele Kunstimaja poolt isegi noomitust?

“Vaadake, tegu on inimesega, kes on välja andnud ka raamatu. Tegu on loomingulise inimesega ja eks seda tuleb ikka ette, kus loomingulised inimesed käituvad ettearvamatult. Teda ei ole mingit mõtet noomida,” märkis Grigor ja ei osanud selgitada, kuidas oli võimalik, et näitusesaalis urineeriti väljapanekute sisse, kustutati nendesse suitskonisid ja pandi mõned eksponaadid isegi põue.

Rahalist kompensastiooni Kaia Otstak Kunstimajalt saanud pole. “Minu ees isegi ei vabandatud, aga olen õnnelik, et sain siiski peaaegu kõik enda tehtud taldrikud tagasi ja et leidub häid inimesi, kes mul seda juhtunut lahendada aitasid ja varastatud taldrikud mulle tagasi tõid.”

Psaikot ei õnnestunud meil tabada, et sel teemal rääkida.

Kirjastus Paranoia on andnud välja ühe Aldar Talviste raamatu tiraažiga 60 eksemplari. Punkar Psaiko nime all esinev mees on endine Tartu Lasteteatri näitleja.

Küsisime juhtunu kohta kommentaari ka Eesti Kunstnike Liidu presidendilt Vano Allsalult, kes on Tartu Kunstnike Liidu liige. ''Vaadates Teie küsimusi selgub, et siin ei olegi mul midagi öelda, sest Tartu Kunstimaja ei allu kuidagi Eesti Kunstnike Liidule. Samuti Kaia Otstak minu andmetel ei ole EKLi liige. Pigem võiksite küsida Tartu Kunstnike Liidu seisukohta. Kuna jutt on detsembrikuust, siis oletan, et see intsident leidis aset Tartu kunstnike aastalõpunäitusel.”

*Artikkel ilmub täiendatud ning korrigeeritud parandusena 21. jaanuari hommikul ilmunud loole, mis sisaldas eksitavat informatsiooni juhtunu asjaosaliste kohta. Loe lähemalt siit: Katrin Lust ekslikust Psychoterrori Freddy seostamisest kunstivandalismiga: tegu oli segadust tekitava ning kokkulangevusi täis looga