PENELOPE CRUZ on napi aasta jooksul leidnud kõige kiirema tee Hollywoodi A-klassi kuulsuste hulka ning võitnud filmimeka kõige kuumema poissmehe südame.

«Teistmoodi ei oleks ma nõus seda mängu mängima. Ja mul on olnud lõbus,» ütleb pliiatspeenike ja Bamby-silmne Penelope (27). «Aga nüüd vajan ma hädasti puhkust. Täpsemalt öeldes, vähemalt kuus kuud.»
Kui arvestada Penelope viimase kümne aasta tööpanust — ta on kaasa löönud ligi kahekümnes filmis — ei ole pool aastat küll mingi pikk puhkus. Oma tähesära hääbumise pärast ei peaks Penelope tegelikult ju muretsema, sest suhe Hollywoodi skandaalseima poissmehe Tom Cruise’iga välistab selle täielikult. Pulmakellad kõlisevad juba ammu kõigi kõrvus, kuid Penelope arvab, et järgnev poolaasta muudab nende suhtes nii mõndagi. Ta tahaks küll Tomiga rohkem aega veeta ja abikaasarolli harjutada, kuid millegipärast kipuvad tema mõtted ikka karjääriradadele uitama — sest ta teab, et selle nimel tuleb kõvasti tööd teha.

Töö viis haiglasse
Kui Penelope 17aastaselt oma kodumaal Hispaanias kuulsaks sai, osutus tähelepanu talle liiga koormavaks. Pinge viis noore diiva koguni haiglasse.
«Asi oli selles, et ma töötasin liiga palju,» räägib ta. «Õppisin tantsu ja alustasin näitlejateed liiga vara, tegin liiga palju korraga. Arvasin, et suudan end sundida samas tempos jätkama. Aga mu keha ei tahtnud sellega nõustuda.»
Penelope’i arvates oli see nii füüsiline kui ka emotsionaalne läbipõlemine. «Vahel lihtsalt peab aja maha võtma. Et ei jääks haigeks,» jagab ta elutarkust.

Õpib inglise keelt
Penelope püüab hingelist tasakaalu saavutada puhates ja end sisemiselt arendades. «Ma ei usu radikaalsetesse muudatustesse,» ütleb ta. «Vähemalt minu puhul ei toimi see kunagi.»
Puhkust ja arengut ootab Penelope ka sellelt aastalt. Ta kavatseb lihvida oma söögitegemisoskust ning teha lähemat tutvust fotograafiaga. Kindlasti kavatseb Penelope täiendada end inglise keeles, sest see ei ole praegu tema tugevaim külg. «Nüüd ma juba saan aru, mida inimesed räägivad,» tunnistab ta. «Ja tunnen end vestluses veidi vabamalt. Aga ma pean ikka kõvasti õppima, et sõnavara suurendada ja aktsendist lahti saada.»

Heategevusingel
Kuulsus ja raha võimaldavad Penelope’il aidata neid, kel pole elus nii hästi läinud. Oma esimese suurema filmihonorari annetas Penelope ema Teresa heategevusfondi. «Ma saan suurepäraselt hakkama ka siis, kui mul raha ei ole,» usub ta. «Raha, edu ja kuulsus ei too õnne. Õnn on voodi, katus pea kohal, taldrikutäis sööki, perekond ja sõbrad. Neid põhiasju ei tohi kunagi unustada.»
Tänu Penelope’i eeskujule on heategevuslainele lülitunud nüüd ka Tom. Möödunud oktoobris organiseerisid Tom ja Penelope üheskoos rahakogumise Calcutta tänavalaste toetuseks. «Tom on üks kõige lahkemaid inimesi, keda ma tean,» kiidab Penelope. «Tal on suur süda. Ta elab, et teisi aidata.»

Lapsed tulevad hiljem
Otse loomulikult ootab laiem üldsus Hollywoodi uuelt esipaarilt peatset abiellumist ja pereloomist.
«Emainstinkt möllab minus alates 13. eluaastast,» tunnistab Penelope, kuid oma lastest ta esialgu veel ei unista. «Ma lihtsalt ei ole selleks veel valmis. Ühel päeval oleks see muidugi tore, aga mitte veel.»

Penelope’i tulevikuplaanid on seotud ikka tööga. Järgmisena loodab ta leida tööd mõnes Hollywoodi komöödias. Ja oma unistustes mängiks ta kõige meelsamini vabameelset ja vastupandamatut Carmenit: «Carmen on minu iidol sestsaadik, kui ma lapsena tantsu õppisin.»
Kuigi Penelope on kõrvuni armunud ja õnnelik, rõhutab ta, et ei loobuks iial ühegi mehe pärast oma karjäärist: «Sellist olukorda pole üldse olemas, sest inimene, kes sind armastab, ei sunniks sind niimoodi valima.»