«Mulle meeldivad enesekindlad ja romantilised mehed!» sõnab TIIU TRUUVERT. Pärast abielulahutust miljonär Toomas Truuvertist on Tiiust saanud tegus ärinaine.

Tiiu «süül» esineb teisipäeval Pirita kloostri varemetes Eliades Ochoa koos oma bändiga El Patria. Ochoa on üks legendaarseist kuuba muusikuist, kes sai maailmakuulsaks režissöör Wim Wendersi käe all valminud dokumentaalfilmiga «Buena Vista Social Club».

See on juba kolmas suurem muusikaprojekt (vene bändi Mumiy Trolli ja Cesaria Evora kõrval — toim), mida kaks kaunitari Tiiu ja tema partner Jacqueline Oras sel aastal ette võtnud on.

Kuivõrd Jacqueline on beebiootel, on kogu tulevase kontserdi korraldamiskoormus Tiiu õlgadel. Nii et naine nagu orkester?

Pikk ja sihvakas Tiiu Truuvert on vaoshoitud ja asjalik. Tundub, et heledapäine daam teab, mida elult tahta. Hetkel on ta muusika kütkes.

Tiiu, kuidas sa muusika juurde sattusid?

Nooruses laulsin Ellerheinas, TÜ Kammerkooris ja mujalgi. Hiljem puutusin muusikaga kokku klubis Terrarium PR-tööd tehes. Enam ma eriti klubiürituste fänn pole. Olin parasjagu, aga arvan, et iga aeg saab kord ümber. Nüüd on ihalus millegi unikaalse järele, mis paneb ja sunnib tegelema elitaarsemate projektidega, kui nii võib nimetada.

Sa pakud teistele seda, mis endale meeldiks…

Jaa. Palju on inimesi, kes eelistavad muusikat kuulata piiratud ruumis, mitte näiteks lauluväljakul, kus on tuhandeid teisi, v.a laulupidu.

Kas paljasjalgse Cesaria Evora esinemine Estonias oli õiges paigas?

Ideaalne selle artisti jaoks oleks olnud Cabo Verde rannikul tähistaeva all, sellel maal, kus Cesaria on sündinud. Aga kõike korraga ei saa.

Kus oleks ideaalne muusikat kuulata?

Ideaalset paika pole olemas, kõik sõltub publikust — kas publik läheb käima või ei. Kõik inimesed meenutavad ju kontserti selle järgi, milline oli tol päeval atmosfäär, tuju, meeleolu.

Eesmärk on ju ka tulu teenida, kas sellega on kõik korras?

Normaalne. Muusikaäri Eestis ei ole suure tulususega ettevõtmine.

Ja edasiliikumist soodustavad…?

Võimalus teha seda, mis endale meeldib, ja pakkuda teistele elamust. Muidugi on muusikaäris olulised ka sidemed. Näiteks tee Cesaria kontserdini kestis üle aasta, artistide tuurid planeeritakse aegsasti, eeltöö on mahukas. Buena Vista puhul soovitas mind üks mu hea tuttav, nii ma Eliades Ochoani jõudsingi. Edaspidi aitavad kindlasti juba eelnev kogemus ja kontaktid.

Kontserdi eel on unetuid öid alati rohkesti, õudusunenägu, et saal on rahvast täis, aga artisti pole, oli eelmise projekti puhul tavaline.

Tee Buena Vistani, milline see oli?

Lühem kui eelmise kontserdi puhul. Ja kuivõrd nende isiklik huvi Eestis esinemise vastu oli olemas, siis oli tee ka lihtsam. Nad tulevad meile Itaaliast ja teevad Eestis ainult ühe kontserdi.

Milline on honorari suurusjärk?

Üks väga hea auto.

Miks sa Kuubat armastad?

Mulle meeldivad üldse eri maade rütmid, traditsionaalid. Näiteks meeldib mulle Mariza (portugali fadostaar — toim), kes on maailmas tõusev täht.

Oled sa ise Kuubal käinud?

Ei ole, aga tahan küll, loodan juba sel aastal ära käia. Eliades Ochoad kohtasin möödunud aastal Jurmalas, siis ma temaga isiklikult tuttav ei olnud. Loodan selle vea parandada.

Milline artist ta on?

Väga muhe, ta on öelnud, et tal on neli last, aga võib-olla on veel kuskil neli.

Sul on 4-aastane tütar Victoria, on tal ka muusikalisi kalduvusi?

Jah, sügisel üritan panna last Eve Viilupi laulurühma.

Victoria nimi tähendab võitjat…

Jah, mu tütar ongi võitja tüüp.

Kuidas endise abikaasa Toomas Truuvertiga läbi saad?

Väga hästi… Suhtleme endiselt väikest viisi, ta on ju mu tütre isa.

Millised mehed sulle meeldivad?

Enesekindlad ja romantilised, mehed, kes on kiire mõtlemisega.

Oled sa oma elus kohanud mehi, kes sulle meeldivad?

Muidugi olen. Praegu on üks katusel (mängib kõnekäänuga «Parem varblane peos kui tuvi katusel» — toim).

Kuidas meestemaailmas toime tuled?

Minu sisenemine meeste ärimaailma algas siis, kui töötasin Mercedes-Benzi esinduses Silberauto müügijuhina. Olin seal teistest palju noorem, aga tulin toime. Pole olemas meeste ja naiste maailma, on üks maailm, kus tuleb hakkama saada.

Kas muusikastaari on lihtsam müüa kui Mercedest?

Ühed tähed kõik. See on selline paradoks, et suur hulk inimesi ihaleb heade elamuste järele igas valdkonnas. Need inimesed näevad palju vaeva, et seda endale lubada, aga lõpuks nad saavad selle, mida nad on tahtnud.

Mind näiteks võlub London, kus ma juba tänaval jalutades saan suure emotsiooni, et siin töötada. Ja pauerit, et edasi minna. Arvan, et järgmisena pööran pilgu Prantsusmaa poole.

Mõõdad maanteid musta kabriolett Mercedesega?

Ma ei mõtle enam autode peale. See auto on mulle jäänud mu varasemast elust.

Tõid aastaid La Perla pesu maale. Miks sa äri Kersti Tootsile ära müüsid?

Ma ei taha sellest rääkida… Ütlen vaid, et pakkumine oli vastuvõetav. Tahtsin muusikale keskenduda.

Kas kannad veel ise La Perla pesu?

Ei… (naerab). Nüüd kannan Lauma märki (naerab veel valjemalt).