Ühest ideest sündis hoopis teine

“Liitusin Teeme Äraga 2017. aasta juunis, kui sündis idee kaasata maailmakoristuspäeva erinevaid tuntud muusikuid. Algne idee, milleks mind värvati, oli tegelikult midagi muud ja väga-väga ambitsioonikas — plaanis oli korraldada kolm live kontserti kolmel erineval kontinendil maailmaklassi muusikutega. Suvi kulus ametliku infopaki kokkupanemisele, misjärel hakkasin otsima võimalusi see nendeni toimetamiseks. Detsembris oli aga selge, et asi jääb ära, kuna ei tulnud staare, ei tulnud rahastust, samuti ei võtnud seda enda kanda rahvusvaheline konterdikorraldaja, kellele seda pakkusime. Sellised asjad võtavad aega aastaid, me olime hiljaks jäänud," meenutab Kadi. "Panime siis jalad maha ja mõtlesime läbi, mis on see, mida me reaalselt teha saame. Jaanuarist 2018 hakkaski idanema teine plaan — rahvusvaheline erisaade. Sellega seoses tärkas ka mõte, et erinevate muusikaliste etteastete online-versioonis kogumine videotervituste näol on vägagi teostatav. Püüdsime selle artistidele teha võimalikult lihtsaks ja kiireks ja veebruaris sündis uus projektipakk ning hakkasin uurima, kes on need artistid, kelleni me jõuda suudame. Exceli tabel hakkas jõudsalt kasvama."

Kuigi eelpool kirjeldatud idee lühikestest videoklippidest, mille valmimiseks ei kulu üle paari minuti, võib esmapilgul tunduda lihtne, on ühe tuntud muusiku kaasamine isegi sedavõrd pisikest panust nõudvasse projekti meeletu ponnistus ja tohutu pikast eesmärgiks seatud artistide nimekirjast vaatabki hetkel vastu vaid kümmekond rahvusvahelist nime, keda pooleaastase töö tulemusena on õnnestunud maailmakoristuspäeva “paati” meelitada — Jack Johnson, Crystal Fighters, José González, Kodaline, Gilles Peterson, Snatam Kaur, Monsieur Perine, Jota Quest, Amadou&Mariam, Carbon Based Lifeforms, Vocal Line, Liquicity DJ-d (Hybrid Minds, Maduk ja T&Sugah), Nöep ja Ewert&The Two Dragons. See nimekiri pole veel lõplik ning ametlik line-up avaldatakse septembris. Ent kuhu jäävad siis kõik sellised suured keskkonnasõbrad nagu Madonna, Bono ja Bryan Adams?

100st kirjast 20 saab vastuse. Heal juhul!

“Ei, Madonnasid pole, selliste artistideni jõudmine on tohutult raske. Meil ei olnud piisavalt kontakte ja nende loomine võtab väga palju aega. See aga ei tähenda, et ma poleks proovinud. Mul on ühendus olemas kokku enam kui 60 mänedžment kompaniiga, mille hulgas ka need, kes esindavad A-kategooria staare nagu Shakira, Rihanna ja muud, aga nad on kahjuks kõik keeldunud,” räägib Kadi, lisades juurde, et levinuimaks vastuseks on, et nii tuntud artistidele laekub sedavõrd astronoomilises mahus erinevaid taotlusi, et kõiki pole isegi võimalik läbi lugeda. “Loogika on selles äris järgmine — esmajoones vaadatakse üle kõik kontserdi- ja festivalikutsed ning -pakkumised ja alles päris lõpus tuleb heategevus. Ja kuna maailmakoristuspäev toimub alles esimest korda, on see kõigi jaoks tundmatu asi. Õnneks on siiski ka neid julgeid staare, kes on nõus riskima ja tihtipeale olen saanud hoolimata keeldumisest palju lootustandvat tagasisidet. Mulle on mitu-mitu artisti näiteks kinnitanud, et kuigi neil praegu pole aega, võib tulevikus asja kindlasti edasi arutada. Palju on kiidetud meie tööd ja eesmärke ja see annab lootust, et seda suhtlust saab edasi arendada.”

Muusikaline kollektiiv Carbon Based Lifeforms aitas maailmakoristuspäeva lausa oma isikliku üleskutsega:

Kadi sõnul pole samas alati ka kindel, kas tema palve maailmakoristuspäevaga liituda on üldse soovitud artistini jõudnud, kuna tõenäosus jääda lihtsalt “hüüdja hääleks kõrbes” on tohutu. “Umbes 100st kirjast saab vastuse ehk vaid 20 ja ka siis on veel hästi. Harv pole juhus, kui vastust tuleb oodata 4 kuud ja kui siis saabub lühike ja lakooniline “ei”, ei vaevu keegi seda põhjendama. Mul pole neile ju mingit raha pakkuda, tegu on 100% heategevusega. Lisaks ei saa me tegelikult eeldada, et teised on sellest teemast sama huvitatud kui meie. Igal artistil võib olla oma suund, mis on meie omast täiesti erinev. Takistusi üritusega liitumiseks võib olla teisigi, mida esialgu ettegi ei kujuta — näiteks on ta end juba mõne teise heategevusliku aktsiooni näoks lubanud või on parasjagu tuuril. Siis, kui nad on tuuril, on asi päris lootusetu. Näiteks nii juhtus 30 Seconds to Marsiga, mille solist Jared Leto on teatavasti ju väga keskkonnasõbralik staar. Ma jõudsin nendeni liiga hilja, 5 päeva enne tuuri algust, mis kestab oktoobri lõpuni. Kõik nende mõtted ja tegemised olid sellele suunatud, vastasel juhul oleks õnnestunud. Sama juhtus ka Björkiga, kellega olin kuude viisi kontaktis ja viimasel hetkel selgus, et tal siiski pole aega. Lisaks on keeldunud Thom Yorke, Damon Albarn, Bryan Adams, Drake, Dua Lipa, London Grammar, Macklemore, Grimes, Brainstorm,” loetleb Kadi ning meenutab, kuidas ta oma suurt tööd kunagi sellega alustas, et kaardistas ära kõik nn rohelise mõtlemisega staarid, kuid jõudis kiirelt selgusele, et sellest ainuüksi ei piisa. “Jack Johnsoni sain ma küll tegelikult kätte ühelt keskkonnakonverentsilt, kus ta esines kõneleja, mitte artistina. Ja Gilles Petersoni värbamine on osalt seotud sellega, et Rainer Nõlvak ja Mart Normet käisid 2017. aasta märtsis Londonis raadiosaates esinemas, mis salvestati Suurbritannia tuntud DJ ja plaadifirma omaniku Gilles Petersoni stuudios. Seega, kui talle Sweet Spotil öeldi, et maailmakoristuspäeva inimesed soovivad temaga kohtuda, oli ta juba asjaga kursis ja võttis meid hea meelega vastu."

Kõige tavalisem meetod = kõige toimivam

99% kontakte on Kadi välja otsinud kõige argisemal moel internetist, koostades sedavõrd ulatusliku telefoninumbrite ja meiliaadresside nimistu, et poolnaljaga võiks selle pärast 15. septembrit mõnele suhte- või kontserdikorraldusfirmale kalli raha eest maha müüa. Palju on aidanud kontserdikorraldajad, kes on suvel Eestisse muusikuid toonud ja kelle kaudu Kadi artistidele on püüdnud läheneda, ent ka kontserdikorraldajad ei saa teha rohkemat kui lihtsalt edastada infot artisti tiimile, kellest enamik on Eesti pinnalt lahkunud meiega kohtumata. “Nende võimuses pole artisti veenda. Kuigi öeldakse, et absoluutselt iga artistini jõudmiseks peaks teoreetiliselt piisama 7 telefonikõnest, siis reaalsuses on see lülide jada ikka väga pikk. Mina võin ju silmade särades veenda selle lüli kõige alumisemat otsa oma eesmärgiga liituma, aga siis peab tema omakorda veenma järgmist lüli, kes omakorda järgmist ja nii edasi … igas etapis võib see kett katkeda. Seega — lisaks sellele, et artistile peab roheline mõtlemine ja keskkonna teema korda minema, peab sama kehtima ka tema meeskonnaliikmete puhul.”

Kadi sõnul tundub kõige viljakandvamaks meetodiks tabada artiste vanal heal moel, võttes nad "rajalt maha" kontsertidel ja festivalidel. "Inimesega silmast-silma rääkimisel on hoopis teine tulemus, sa saad nii palju emotsiooni edasi anda. Nii ma siis proovisin ära käia kõigil Eestis toimunud suurematel üritustel,” naerab ta oma muusikasuve ning nendib, et lisaks Eestile vaatas ta ka Soome, Rootsi ja Norra ürituste poole, kust aga kahjuks ei tulnud midagi. Kõige positiivsemad kogemused on Kadil koostööst üritustesarjaga Grind ja festivaliga Sweet Spot, mille korraldajad tegid omapoolse pingutuse, et artistide ja nende mänedžeridega projektist rääkida ja lubasid Kadi koos klippide filmimiseks valmis oleva kaameramehega backstage’i. “Aga näiteks Weekendil öeldi kohe, et seal on tegu sedavõrd A-kategooria staaridega, et neil on iga minut arvel ja sellisteks asjadeks võimalust pole. Juhtus ka seda, et jõuad juba peaaegu sihile ja siis mänedžer keeldub viimasel hetkel. Nii juhtus näiteks nüüd eelmisel nädalal reggaebänd MiyaGi kontserdil, kes koos Bob Marley poja Julianiga esines. Ja eriti kripeldab see, kui nägin SweetSpoti lavataguses Roisin Murphy’t kahe meetri kaugusel ja sain teda isegi teretada, ent kuna korraldajaga oli kokku lepitud, et me omal algatusel artistile ei lähene, ei hakanud ma neid volitusi ületama. Taani bändiga Mew oli sama lugu. Tom Odelli saime ka juba peaaegu nõusse, kuid siis oli tal juba liiga kiire ja pidi paraku lahkuma. Nüüd ma ootan ja loodan iga päev, pöidlad pihus, et ehk vastab Odelli tiim siiski ja saadab mulle oma klipi.”

Kadi usub, et selleks tööks hädavajalikud iseloomuomadused on sihikindlus ja kindlasti optimism, kuna tunne, et parema meelega lööks lihtsalt käega, on nende omaduste puudumisel küllalt kiire tulema. “Eks ma ikka olen tundnud, et et jooksen peaga vastu seina. Eriti raske oli üks päev siin mõned nädalad tagasi, kui paaritunniste vahedega keeldusid osalemisest kolm väga suurt artisti, keda olin juba kuid üritanud ära meelitada. Siis oli küll selline tunne, et ohjah…,” tunnistab ta, ent lisab siiski juurde, et kunagi ei maksa pahandada või lootust kaotada, sest kui seekordne maailmakoristuspäev õnnestub, on edaspidiseks bränd loodud, kontaktid olemas ja ka töö juba selgemaks saanud.

DJ Maduk ja Kadi Aguraijuja