Lääne-Virumaa piirkonnas Isamaa nimekirjas kandideerinud vabakutseline näitleja, lavastaja ja endine teatrijuht Üllar Saaremäe kogus 2019. aasta Riigikogu valimistel 2023 häält ja osutus sellega endalegi üllatuseks tulevaseks rahvasaadikuks.

Saaremäel on seljataga magamata öö, selle taga ei ole suur tähistamine, vaid oktoobris sündinud kaksikud Eirin ja Freia, kellest üks ka ajakirjaniku kõnele vastamise hetkel isa põlvel istub.

Üllar tõdeb rahulikul toonil, et selline häältesaak oli tema jaoks täielik üllatus. "Ma ei kandideerinud teadmisega, et ma Riigikokku lähen, ma toetasin Isamaa maailmavaadet."

Staažikas teatrimees ei oska esiti isegi spekuleerida, mis talle sellise edu tõi. "Ehk Eesti esimene üldluulepidu või veerand sajandit teatritööd, või see, et ma hoolin sellest maailmavaatest," mõtiskleb ta.

Valijate poolt suure toetuse saanud mees tõdes, et tõenäoliselt kavatseb ta Toompeal tööle hakata. Küsimusele, kas Saaremäe kavatseb Riigikogus "Volmerit teha", ehk kunstiga rohkem tegeleda kui aktiivse riigitööga, kinnitab mees, et tema püüaks keskenduda riigitööle.

"Ma ikkagi huvituksin sellest, kuidas see aparaat töötab. Aga "Volmerit teha" kõlab ka hästi, sest ta tegi sellel ajal filmi valmis ja üldse on ta mu hea sõber," sõnab Saaremäe naerdes.

Üllar nendib tagasihoidlikult, et tema häältesaak ei ole samas kaalukategoorias kõige kõvemate magnetitega, kuid Lääne-Virumaa kohta on see mehe arvates siiski väga hea tulemus.

Tulevases Riigikogus on Saaremäed ees ootamas ka hea sõber Raivo E. Tamm, kes kandideeris Jõgeva- ja Tartumaal ja kogus 2582 häält.

Uue väljakutse lävel seisev Saaremäe tõdeb, et veidi "koolimineku" tunne on tal küll, kuid loodetavasti lubatakse tal Raivoga ühte pinki istuda. "Võib-olla pahad poisid pannakse hoopis kusagile tahapoole istuma, ma tõesti ei tea."