Lisaks on film osutunud üheks viimase aasta edukaimaks kodumaiseks ekraaniteoseks, mis on igalt festivalilt toonud vähemalt ühe võidu, seda vaatamata sellele, et mitte ühtegi Mart Sanderi filmi- ega kirjandusprojekt ei ole riiklikult kunagi toetatud.

"Näib, et nii filmitegijana kui kirjanikuna on mulle langetatud professionaalne surmaotsus," ütleb Sander: ehkki tema filmi- ja teletöö nopib kõikjalt auhindu ning raamatud, eelkõige romaanisari "Litsid", on tõelised bestsellerid, ütlevad nii Kultuurkapital kui Eesti Filmiinstituut aastast aastasse kõigile tema projektidele järjekindlalt "Ei".

"See on meil selline ilus traditsioon," naljatab Sander sapiselt. "Mina esitan igas taotlusvoorus taotluse, ja nemad vastavad iga kord "EI"."

Sander, kes on ise nii oma filmide stsenarist, režissöör kui produtsent ja oma raamatute kirjastaja, on vaatamata sellele kõik projektid ellu viinud. „

"Vahest mõtlen, milline oleks mu looming siis, kui saaksin töötada nagu "päris" režissöör – tegeleda ainult kunstilise poolega ja mitte mõelda ainult sellele, kust raha kokku ajada ja kuidas odavamalt filmida," ütleb ta.

Filmimaailma mõistes on kõik tema filmid nulleelarvelised – see tähendab filmi, mille eelarve on alla 50 000 euro. Sander toob hea näite: "Näiteks "Kõhedad muinaslood" oma umbes 25 000 eurose eelarvega on umbes 100 korda odavam, kui "Tõde ja Õigus". Aga ma loodan, et see pole 100 korda viletsam!"

Sander ütleb ise, et võit kodumaal, tema lemmikfestivalil HÕFF on talle kõige olulisem, seda eelkõige seetõttu, et võitja valisid seekord Läänemaa Ühisgümnaasiumi lõpuklasside õpilased – see on vanuserühm, keda peetakse õudusfilmide sihtgrupiks.

""Kõhedaid muinaslugusid" oli lihtne jälgida ning need olid arusaadava sisuga. Lood olid originaalsed ja huvitavad. Näitlejatöö oli väga hea ning tõetruu. Filmidevahelised üleminekud jäid oma huvitava lahendusega samuti silma. Kogupilt oli põnev tervik," resümeeris žürii.

"See, et meie noorte täiskasvanute põlvkond valis välja just sellise üsna aeglase filmi, kus ei ole kuigi palju action´it, vägivalda, seksi ega isegi verd, näitab, et uuel põlvkonnal on väga hea maitse," ütles Sander oma tänukõnes.

Preemiat antakse välja esmakordselt, sest mitte kunagi varem pole Eestis nii palju žanrifilme valminud – võidule kandideerisid kuus täispikka linateost.

"Kõhedad muinaslood" on neljast filminovellist koosnev tervik, kus osaleb terve plejaad tuntud näitlejaid. Filmi saab praegu näha platvormil Netikino ning selle näitamisõiguse on ostnud ka ERR, kuhu "Kõhedad muinaslood" jõuavad sügisel.

Filmi festivaliteekond algas veebruaris ning tänaseks on see osalenud kuuel rahvusvahelisel festivalil:

Canadian Cinematography Awards (veebruar 2020). Võit: Parim originaalmuusika (Best Score)

London International Cinema Festival (veebruar 2020). Võit: Parim algupärane süžee (Best Story)

New York Movie Awards (märts 2020). Võidud: Parim mängufilm (Best Feature Film), parim muusika (Best Score)

Hollywood Blood Horror Festival, LA (mai 2020). Võidud: Parim muusika (Best Score), parim stsenaarium (Best Script)

Indie FEST (USA) (mai 2020). Võit: eripreemia (Award of Excellence, Special Mention)

HÕFF (Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festival) (mai 2020): Võit: Eesti parim žanrifilm

Ees ootab veel ligi kolmkümmend festivali, millest esimesed on eriolukorra tõttu sügisesse lükatud.

Multitalent Mart Sander ei jää aga loorberitele puhkama, vaid uue õudussugemetega põnevusfilmi võtteid plaanib ta alustada juba sel suvel.

Filmi saab vaadata Netikino vahendusel juba praegu.