Kui idee autor Lehari Kaustel esimest korda Telia tehnikute poole pöördus, siis ta sai vastuseks, et sellist asja ei ole võimalik teha.
Mõte sellise asja jaoks sai tõuke tõsiasjast, et viirusevastaseid juhiseid järgides peame küll füüsiliselt olema eralduses, aga meil on vaja tunda ühtsust, mis aitaks meid raskest ajast edasi. Sündis idee tulla üheks hetkeks kokku virtuaalselt, et teha midagi maailmas esmakordset.

Virtuaalse ühislaulmise tehniline produtsent Magnus Müürsepp avab üritusi tehnilisi tagamaid.

Kuidas erineb pühapäevane digikontsert ühest klassikalisest Skype’i või Zoomi vestlusest, kus osalejate sünkroniseerimine on tavaliselt väga keeruline?

Just see sünkroon on ka meie jaoks kõige suurem väljakutse! Vähe sellest, et lauljad peavad oma lugu kuulama õigel ajal, peab see ka eetrisse jõudma õigel ajal ja seda nii helis kui pildis. Et sellest veel vähe pole, peab see kõik jõudma Lauluväljakul asuvale videoekraanile õigel ajal ja me kavatseme seda osaliselt ka kaameratega filmida ja ka see kõik peab juhtuma õigel ajal. Ja õige aeg on mõistagi see, mille dikteerivad oma lauluga Ivo Linna ja Supernova suurel laval.
Me saavutame selle kasutades üheaegselt kolme "ajamasinat" ehk siis tegelikult käivitub lauljate jaoks mõeldud muusika nende telefonides varem ja seega jõuab meieni ka nende laul ajaliselt varem. Sama trikki kasutame ka ekraani juures ja iPadides. Tõsi, päris ideaalseks ei saa me sünkrooni siiski kunagi, sest lauljaid on üle Eesti ja see lõpuks taandub nii peeneks nagu individuaalsete inimeste kaugus mobiilimastidest ja nende kodu ja telefoni internetikiirus. Muus osas aga tõesti, me oleme loonud projekti, kus manipuleerime ajaga nii, et kodudesse kõlav muusika ja sealt tagasi jõudev heli ja pilt jõuavad meieni murdosa sekundist enne, kui Ivo Linna neid samu sõnu reaalselt laval laulab.

Millist rolli mängib lauljate kodune netiühendus?

Ultrakiire netiühendus Lauluväljakul ja selle taga olevad 20 arvutit on kogu kontserdi tehniline süda. Me suudame garanteerida Lauluväljakul toimivate optiliste ühenduste töökindluse, aga kontserdi lõplik kvaliteet tõesti sõltub ka koorilauljate netiühendusest. See tähendab, et kindlasti saavad pühapäevases kontserdis olema väga hea heli ja pildiga lauljaid ja kindlasti ka neid, kelle puhul see nii pole. Me oleme aga selgelt võtnud seisukoha, et lauljate jõudmisel ekraanile ei mängi nende kaamerapildi kvaliteet rolli ja oleme veendunud, et ka selle kontserdi juures erinevus rikastab. Pikslitest ja teravast pildist olulisem on lauljate ühtekuuluvustunne ja selle me saavutame, olenemata netiühenduse kiirustest.

Miks ja mille jaoks te sellise lahenduse välja mõtlesite?

Vähe sellest, et see on tehniliselt üks keerulisemaid projekte, mis televisiooni ja veebi otse-eetri jaoks tehtud, siis on see kõik valminud kuue päevaga. Teisipäevaks oli sündinud idee, kolmapäeval lisandusid esimesed koorid, televisioon ja veebipartner, neljapäeval tehti esimesed testid ja planeeriti Lauluväljaku lahendus, reedel startisime esimestesse proovidesse ja laupäev on kulgenud viimaste paranduste ja peaproovide tähe all. Kogu lahendus on spetsiaalselt välja töötatud selleks ürituseks ja on pidevas testi- ja täiendamise faasis kuni otse-eetrini.
Keerukus seisnebki selles, et me kombineerime kokku kolm täiesti eraldiseisvat kommunikatsiooni kanalit, 14 kaameraga live telepildi, veebi ülekande, erinevad ekraanid lauluväljakul, 1000 tahvelarvutit ja mõistagi inimeste kodud koos telerite, arvutite ja telefonidega. Ja kõik see juhtub ühes aeg-ruumis, ühtse panuse ja ühtse kogemusena.

Koorilaulu saamiseks oleme tehniliselt astunud heas mõttes sammu tagasi ja taandanud ennast interneti-maailmast telefoni maailma. Lauljad helistavad ühele Telia abiga spetsiaalselt loodud numbritele, kus nendega toimub üheaegne konverentsikõne, milles osaleb tuhandeid kooriliikmeid. Koorilaul võetakse kõnes vastu, grupeeritakse häälerühmade ja geograafiliste asukohtade järgi ja miksitakse kokku sarnaselt plaadisalvestuse metoodikale. Sündinud koorilaul lisatakse omakorda siis Ivo Linna ja Supernova esitusele.

Samaaegselt heliga tahame me aga inimest ka näha ja selleks kasutame kahte üldtuntud kommunikatsiooniprogrammi, aga trikk on selles, et inimene kuulab ja laulab tegelikult oma telefoni ja sellest võtame me välja vaid individuaalsed kaadrid ja virtuaalse koori galerii.

Kas olete proovi ka teinud?

Jah, see on möödapääsmatu. Vaatamata sellele, et muusika osa selles kõiges on alla 5 minuti, siis selle tarbeks on tehtud kolm päeva proove. Me oleme salvestanud nii pilti kui heli, seda analüüsinud, mõõtnud erinevaid viiteid nii helis kui pildis ja töötanud välja eelrežii pühapäevaseks live-ks. Digitaalsesse koori kuulub kokku umbes 2500 lauljat ja see kogus on ühe ajahetke kohta nii intensiivne, et jaotame nemad omakorda tele otse-eetrisse, Lauluväljakul olevatele ekraanidele ja tahvelarvutitele, mis paiknevad kooridele tuttavatele astmetel, kaare all.

Mis on kõige suurem ohukoht, mis võib viia ürituse ebaõnnestumiseni?

Statistika on vaieldamatult meie kahjuks, sest võrdluseks kui näiteks Eesti Muusikaauhindade gala või Eesti Laulu intensiivsed ettevalmistused on umbes jaotatud kolme kuu pikkuse perioodi peale, siis pühapäevane kontsert ja sellega seonduv tehniline platvorm on kokku pandud vähem kui nädalaga. Lisaks sellele siis teoreetilised murdepunktid - ootamatud tehnilised tõrked, inimfaktor, ilm jne. See, et see ei saa olema kerge sõit, on pühapäevasesse valemisse selgelt sisse kirjutatud. Küll aga see töö ja panus, mida koorilauljad on sellesse ühislaulu pannud on nii suur, et me tahame ka tehnilise tiimiga kindlasti olla oma ülesannete kõrgusel ja anda maksimumi, et kõik õnnestuks.

Telia insener Hannes Pihol: ühislaulmine kasutab tehnika viimast sõna
Ühislaulmise tehniline lahendus kasutab ära kõneside tehnoloogia uusimat osa IMS.

Lauljad liidab kokku võimas konverentsiserver meie serveripilves (Telco cloud) aga juurdepääs sellele on tagatud sama süsteemi kaudu, mis teenindab täna VoLTE ja tulevikus 5G kõnesid.

Lahendus on loodud sel nädalal ja meie väiksel tiimil on tulnud sellesse korduvalt muudatusi teha vastavalt lauljate tagasisidele ja eeldatavale koormusele, mis tekib tuhandete osalejate kõnedest.

Kogu tänase ürituse teenuseloogika põhineb meie oma inseneride loodud lahendusel, mis omakorda kasutab ära tehnika viimast sõna telekomis.