Kuna Saan on varem dokumentaalfilme tehes kohtunud paljude õigussüsteemis töötavate inimestega, turgataski talle sealt uue sarja idee pähe.

"Olen aastaid prokuröridelt, politseinikelt, kohtunikelt ning mujaltki huvitavaid lugusid kuulnud. Põnevaid, veidrate keerdkäikude, hämmastavalt dramaatiliste kulgudega lugusid, sarimõrvaritest veidrate kuritegudeni. Mõned on liiga karmid," räägib ta.

Sarjas mängivad näiteks Ülle Lichtfeldt, Tõnis Niinemets, Taavi Eelmaa, Anti Reinthal, Mart Sander, Velvo Väli, Ragne Pekarev ja Eduard Salmistu.

Lichtfeldt oli aga nõus isegi alastistseenis osalema!

"Ülle ütles, et temale meeldib hullude inimestega hulle asju teha."

Saan on Eesti õigussüsteemi kaardistanud teadagi ka varasemalt. Alles tänavu aasta algul tuli ta välja portreefilmiga nüüdseks pensionil olevast tippadvokaadist Monika Mägist. Mõni aasta tagasi jooksis Kanal 2 eetris tema dokumentaalsari "Süüdistajad", milles peategelasteks just prokurörid. Sari viis vaatajad kuriteopaikadele ja kaasas neid keerulistesse juurdlustesse, mis raputanud Eesti avalikkust.

Filmimees on nüüd sisuliselt põimimas kaks poolt ja kavatseb vaatajateni tuua korraga kogu kohtuprotsesside mängulisuse. Põhiline tõuge uue dokumentaalsarja loomiseks kasvaski Saani sõnul just "Süüdistajate" sarjaga saadud kogemustest, kui tekkis võimalus reality formaadis protsesse jälgida.

"Kõik tänu toonasele peaprokurörile Lavly Perlingule. Tema oli julge ja lasi meid protsesse jälgima. Aga me jäime kuidagi ühte poolt jälgima. Kuna ma sattusin päris palju kohtusaalidesse seda mängu jälgima, siis nägin, et päris huvitavaks läheb teinekord. Seal mingid hetked on, kus palju on ballasti, aga mingid hetked on sellised juriidilised, kus sa ei teagi, kuidas õige peaks olema," rääkis Saan.

Nüüd jälgib tema ja režissöör Margus Sikk korraga viit intrigeerivamat kohtuprotsessi – näiteks Indrek Tarandi ja Objektiivi vahelist vaidlust – ja kavatseb kogu kohtus toimuva, nagu ta ise ütleb, pingpongi ekspertide kommentaaridega dokumenteerida.

Saan ei kavatse fookusesse võtta isikuid või risti lüüa süüdistatavaid. "Me ei aja sensatsiooni taga. Me jälgime protsessi, mängu, mängu ilu. Vaatame ja jälgime inimeste tööd, mis ongi palli ühest väravast teise veeretamine, mida kohtunik seal juures juhib. Robustselt öeldes saamegi vaadata seda kui spordivõistlust. Seda enam, et kutsume juurde kommenteerima tipp-prokuröre ja tipp-advokaate," selgitas Saan.

Praegu pole täpselt teada, mis kuritegusid Ken Saan oma dokumentaalsarjas lavastama hakkab, kuid Delfi kajastas tänavu juuni alguses seda, kuidas filmitegija kohtus Peeter Helme istungil käis.

See on üks kohtuprotsess, mida dokumentaali tarbeks üles võetakse. Saani sõnul saab juba tänasest mõnekümne-minutiliseks jäänud istungit analüüsida - kas kaitsja kohale ilmumata jätmine võis olla taktikaline lüke, mida see tähendas, mis on iga käigu mõte. "Kui sa vaatad mängu, siis praegu jäi avang tegemata. Mindi laiali," selgitab Saan.