Elina on vegan ehk ei tarbi mingisuguseid loomseid saaduseid. Kas verivorstisärina kõrval jääb ühe vegantoidulise pidulaud eriti nukraks? Sugugi mitte! Elina õpetas meile, kuidas katta üks korralik lihavaba jõululaud ning valmistada imemaitsvat kapsa-pikkpoissi.

Küpseta ka sina koos meiega ning anna teada, kuidas välja kukkus!

Valmistamisaeg: natuke üle tunni

Kogus: 26 x 11 cm keeksivorm, 10 suurt lõiku

Koostis

  • Keskmine kapsapea
  • 200 g pruune või rohelisi kuivatatud läätsi
  • 100 g kõige tavalisemat valget riisi
  • 1-2 sl õli
  • 1 suur sibul
  • 2 kuhjaga sl maisitärklist
  • 2 kuhjaga sl linajahu või jahvatatud linaseemneid
  • 1 neljandik tl soola
  • 1 tl karripulbrit
  • pool tl purustatud musta pipart

Valmistamine

Pese kapsas ja lõika selle seest juurikaosa välja. Pane kapsapea potti ja vala peale vesi. KAta pott kaanega ja keeda kapsapead umbes 10-15 minutit, kuni lehed hakkavad kapsa küljest lahti tulema. Kurna ja jäta jahtuma.
Pane läätsed ja riis koos potti keema. Keeda umbes 30 minutit, kuni need on pudruks keenud. Lisa vajadusel vett. Kurna korralikult ja suru sõelal lusikaga üleliigne vedelik välja. Vala segu kaussi.

Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Aja pannil õli kuumaks ja lisa peeneks hakitud sibul näpuotsatäie soolaha. Prae paar minutit, kuni sibul on kuldpruun. Lisa praesibul läätse ja riisi segule. Sega korralikult. Lisa maisitärklis, linajahu, sool, muskaatpähkel, karripulber ja must pipar. Sega kõik korralikult läbi. Sul peaks tekkima üsna tugev mass.

Määri keeksivorm õliga. Eemalda kapsapealt umbes 5-6 kapsalehte ja lõika lehtedel tumedam roots õhemaks. Tee käed märjaks ja vormi riisi ja läätse massist piklik pikkpoiss, mis mahutab ilusasti keeksivormi. Aseta pikkpoiss 1-2 kapsalehe peale ja mässi lehed ümber. Lisa lehti ka peale ja vajadusel kõrvale, kuni pikkpoiss on ilusasti kapsasse mässitud. Kapsalehti ei tohiks olla üle 1-2 kihi. Aseta pikkpoiss keeksivormi ja küpseta 35 minutit.

Seejärel lase pikkpoisil jahtuda, kuni see on soe ja mitte enam kuum. Lõika vajadusel ääred bormi küljest lahti ja kummuta pikkpoiss ettevaatlikult lõikelauale. Maitseb suurepäraselt ka järgmisel päeval!

Retsept: Sandra Vungi, www.taimetoit.ee