“Fikseerisin lepingut lugedes asjaolu, et kõik on salastatud. Ma ei räägi mitte midagi,” ütleb Robinson Reno, kes keeras oma suu lukku poolteist kuud tagasi. Ka sõpradel-tuttavatel palub Reno kannatust koguda. “Olen neile öelnud, et infi saate siis, kui mäng läbi.”

Samuti salatseb Robinson Kaie. “Paari päeva jooksul peaks teada saama, millal lahkume,” ütleb karjatalitajast Kaie. Veel eile pärastlõunalgi ei teadnud ta, et peab juba pühapäevaks kompsud pakitud saama ja Malaisiasse sõitma.

“Ei hakka riskima, olen igaks juhuks ettevaatlik. TV3 avaldab ise seda, mida peab vajalikuks avaldada,” põhjendab vaikimist Robinson Ranno.

Robinson Jaanus ütleb aga otse välja, et ta ei saa lahkumiskuupäeva avalikustada, kuna seda keelab leping. Kuulnud, et TV3 on lahkumispäeva öelnud, palub ta viie minuti pärast tagasi helistada. “Jah, me lahkume homme kell 13,” ütleb ta nüüd.

TV3 avalike suhete juht Annika Remmel tunnistab, et nad on vist tõepoolest Robinsonid ära hirmutanud. “Meil jäi Robinsonidega kindel kokkulepe, et kõik, mis puudutab nende eraelu, on rääkimiseks vaba. Kõige selle koha pealt, mis puudutab reisi ja mängu, hoiavad nad suud lukus,” ütleb ta. Suud tuleb lukus hoida möödunud aastal “Robinsoni”-sarjas osalenu hinnangul hiigeltrahvi tõttu. Möödunud aastal sisaldas Robinsoni ja saatetootja vahel sõlmitud leping punkti, et kui lobised välja midagi, mis lepinguga keelatud, pead tootjale maksma 200 000 krooni trahvi. “Ja kui langeb ka saate vaadatavus, tuleb nii TV3le kui ka sarja tootjale Strixile kinni maksta tekitatud kahju. Seega on summa lõputu,” räägib üks kuuest möödunud aasta Robinsonist SL Õhtulehele.

Lisaks sisaldab leping punkti, mille järgi ei tohi Robinson end kahe aasta jooksul Robinsonina müüa või reklaamida, ja kui sama aja vältel peaks mõnes teises telekanalis Robinsonile pakutama tööd, näiteks saatejuhtimist, tuleb selleks kõigepealt küsida luba TV3-lt.

TV3 tegevdirektor Toomas Vara ütleb, et säärased karmid lepingud on seesuguste saadete puhul täiesti tavalised, et säilitada televaataja jaoks põnevust ja pinget saate lõpuni. “Leping pole liiga karm, pigem leebe, sest telekanali ja tootja jaoks on võimalikud ebameeldivused mõõdetavad oluliselt suuremate numbritega,” märgib Vara.

---
Jaanus väntas maha seitse kilo
Robinson Jaanus pakkis eile oma kompsud kokku. Ta võtab vähemalt kuu kestvale reisile kaasa riideid, paar paari jalanõusid, habemeajamisriistu, hambaharja ja -pasta. Meenete ostmiseks ja kodustele postkaartide saatmiseks vahetas ta kaasa 200 dollarit ja 10 eurot.

Saarele ei sõida Jaanus puhkama ega nalja tegema.

“Eestlane peab raudselt võitma,” ütleb mees, kes on enda vormi viimiseks viimastel nädalatel kõvasti trenni teinud. “Iga päev väntan jalgrattal maha 50-60 kilomeetrit, käin ujumas. Olen juba seitse kilo kaalust maha võtnud,” räägib vahepeal joodikuimagot kandnud Jaanus.