Klaverinäitusel on esindatud tahvelklaverid, tiibklaverid ja pianiinod (sh Rudolf Tobiase, Karl Leichteri, Alfred Karindi, Arne Oidi, Edgar Arro, Karl Sillakivi, Heimar Ilvese, Ester Mägi, Harald Kerese, Kristjan Raua, Gunnar Pedraudse, Peeter ja Enn Oja ning mitmete teiste tuntud kultuuritegelaste klaverid).

Festivali korraldaja, Eesti Rahvusliku Klaverimuuseumi juhataja ja helilooja Alo Põldmäe sõnul on ürituse eesmärk tähtsustada eestimaist klaveriehitust.
“Eesti klaveriehitus on 230-aastane ja Eesti klaver on oluline osa meie rahvuslikust identiteedist,” ütles Põldmäe. “See, kuidas klaverimeistrid on visa tööga loodud kvaliteetsete klaverite kaudu suutnud teadvustada meie väikest maad ja samas varustada muusikahuvilisi odavamate pillidega on olnud omamoodi missioon ja see väärib kahtlemata tunnustamist,” lausus Põldmäe ja lisas, et festival kannab endas kiitust ja sügavat kummardust Eesti klaverimeistritele, kelle tegevuse viljana on muusika jõudnud paljudesse kodudesse.

Klaverifestivali “Eesti klaver ja Euroopa” raames toimuvad Viru Keskuse aatriumis 11. novembrist kuni 18. novembrini mitmed avalikud kontserdid ja seminarid.

Klaverinäituse avalöögiks on “Pianoshow”, kus esinevad Olav Ehala, Tõnu Naissoo, Tõnis Mägi, Urmas Lattikas, Imbi Tarum ja Jaak Jürisson. Esitatakse ka kuuel klaveril improvisatsiooniline ühisteos. Õhtu juht on Jüri Aarma.
Klaverinäituse avasündmus “Pianoshow” on kutsetega kinnine üritus.

Ülejäänud festivali programm on novembri lõpuni kõikidele külastajatele avatud ja tasuta.

Klaverinäitus jääb kõigile külastajatele avatuks kuni 27. novembrini.

Klaverifestivali „Eesti klaver ja Euroopa” ajakava:

Reede, 11.11
19:00 Euroopa riikide klaveriehitajate ühingu EURO-PIANO delegaatide aastakoosoleku avaistung; Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia

21:00 Klaverinäituse avaõhtu “Pianoshow”; Viru Keskuse aatrium (kutsetega üritus)

Laupäev, 12.11
10:00 – 13:00 EURO-PIANO delegaatide aastakoosolek; Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia

Pühapäev, 13.11
18:00 Kontsert „Eesti lastemuusika Eesti klaveritel”; Viru Keskuse aatrium (kontsert on tasuta)

Teisipäev, 15.11
11:00 – 17:00 Sümpoosion „Klaver – 300 aastat, sellest 232 Eestis” („Eesti klaveriehitusest, -õpetusest ja pianismist”); Viru Sokos hotelli konverentsikeskus (osavõtt kõigile avatud)

19:00 Kontsert „Noored pianistid – noored anded”; Viru Keskuse aatrium (kontsert on tasuta)

Kolmapäev, 16.11
19:00 II Tallinna rahvusvahelise pianistide konkursi I finaalkontsert; Estonia Kontserdisaal

Neljapäev, 17.11
19:00 Rahvusvahelise pianistide konkursi II finaalkontsert; Estonia Kontserdisaal

Reede, 18.11
19:00 Galakontsert Eesti pianistid erinevatel klaveritel: Rein Rannap, Lauri Väinmaa, Peep Lassmann, Age Juurikas, Andre Hinn, Ralf Taal, Tanel Joamets ja Marko Martin; Viru Keskuse aatrium (kontsert on tasuta)