Suurüllatajad oli edasipääsejaist Makedoonia, Leedu ning Bosnia ja Hertsegoviina - kihlveokontorid seda ette näha ei osanud.

Euroopa südamesse laulsid end täna: Bosnia ja Hertsegoviina, Leedu, Serbia, Ukraina, Rootsi, Makedoonia, Norra, Eesti, Malta ja Türgi.

Emotsioonid green room'is olid laes!

Loe altpoolt ettastetest ja meenuta ka finaaliesitlust Eesti laulul:

Meenutame, kuidas läksid osalejate ettasted:

Serbia, keda kindlaks finaalipääsejaks ennustatakse, alustab veidi uimasel viiulinoodil, mille järel ilmub kaadrisse tõeline hurmur. Kujutleda võib, et selline võiks Ott välja näha 10 aasta pärast, kuid karta on, et sellest saab ka Oti üks suurim konkurent, kes küll ajakirjanikud koha peal pressiruumis külmaks jättis pigem ja ka publiku ovatsioonid olid pigem tagasihoitlikud.

Makedoonia esitlusel annab aga kuuma Balkani popprokkooperilauljanna, kes hoogsamalt ka rahva publikus kaasa elama paneb ning jala tatsuma võtab. 

Kuid millal enne on eurolaval nähtud indiaanlasi, ei mäletagi. Holland üllatab igatahes oma kostüümivalikuga ja kõlama hakkab tõeline südasuvine rütmikas lõkkelauluviisike!

Kivise väikesaare poiss etendab osavalt seda osa Maltast, mida skandinaavlased sinna sageli otsima lähevad - pidu soojal saarel diskorütmide saatel. Kelmikas kannatants ja Koit Toomelikud žestid saavad päris kõlava aplausi osaliseks. Aga ehk on see vaid rõõm, et midagi nii hoogsat lõpuks tuli...

Kui Vaido Neigaus aga veel paar aastat kasvab, sobib ta ideaalselt täitma iga Valgevene osaleja kohta tänases eurodiskokollektiivis. "We are the heroes!" rõkkavad mehed laulus. Kahtleme.

Kahjuks on Portugali laulu ajal kerge muudesse mõtetesse vajuda, mis tähendab, et ilmselt ei õnnestu neil ka sel korral esineda paremini kui varem.

Värvikas peakate ja neoonlateksis taustajõud Ukrainast panevad aga huviga mõtlema, kelle häält  lauljanna oma meenutab. Nagu tõeline eurolaul. Pasunad ja puha!

Bulgaaria minaretidiskole seda ninakat prouat vast kuulama ei läheks, kuid eurokontekstis tuleb talle au anda - ta täidab lava ihuüksi ja väga osavalt.

Lauluvõistluse noorim osaleja, 16-aastane sloveenlanna Eva laulab naeratades ja uneledes, kuidas ajaliiv ta näppude vahelt voolab. Tõesti, kui veidi liiva veel läbi voolab, on tal aega vast veidi vanusele kohasema ja rütmikama looga uuele katsele tulla.

Ballaade on palju ja ka Horvaatia ähvardab soololauljanna ning tagasihoidlike bäkilauljatega Otile päris korralikku konkurentsi pakkuda.

Rootsi on aga suurfavoriit. Mõjuva põhjusega! Fantastiline esitlus! Rahvas saalis nõustub!

Georgia munk digimuutub diskostaariks, kes küll naistega laval hullab, kuid liigutusi arvestades tema motiivides kindel olla ei saa... Ladygagalik punapea, klaver, trummid ja tuled - sõnatuks teeb vaid.

Laval ainult mehed!  Türgi laul on justkui Batmani ooperi casting. Madrusesärkides meeste diktsioon ja esitlus paneb mõtlema esimese poolfinaali palaganidele.

Ei oleks objektiivne 14. laulu kohta midagi öelda. Kuulame parem.

Vahekaader green roomis Tanel Padariga näitab aga, et väike naps ja nali käib delegatsiooni kohustuste hulka. Ilmselt võtsid mehed Oti eest julgustusjoogi, karskem Aapo Ilves eelistas aga telefonisse süvenenult kaamerat vältida.

Padar oli justkui temaatiline üleminek Slovakkide eurorokile. Loodavad Lordi-laadsele edule? Pole teada, kuid emo-puudlirokk on majas ja tundub erakordselt hea vaheldus.

Tundub, et Publikul on midagi märkamata jäänud. Kas tõesti on Peter André ja Enerique Iglesias salaja lapse saanud? Norra oleks Soul Militiale tõeliseks ohuks kujunenud!

Bosnia ja Hertsegoviina - uimasus ja klaver laval. Tubli, Ott, et sina seda mugavat toolil istumise teed ei läinud! Kaks sellist laulu nii lähestikku oleks liig, mis liig olnud!

"Love is blind" laulab seotud silmadega leedukas, kel tähetantsusaatevõitki juba taskus. Ta tundub stiililine konkurent Otile, õnneks aga vaid algusega, sest peagi läheb lugu väga tugeva leedu aktsendiga diskoks üle, mis kuidagi ühtki teist laulu ähvardada ei tohiks. Ometi on see Twitteris pärast esinemist tõusev trenditeema, mille juures avaldatakse aga arvamust, et leedukate armastus pole pime, vaid lausa kurt!

Võistlusesse astusid:

1. Serbia - Željko Joksimović - Nije Ljubav Stvar
2. Makedoonia - Kaliopi - Crno I Belo
3. Holland - Joan Franka - You And Me
4. Malta - Kurt Calleja - This Is The Night
5. Valgevene - Lightsound - We Are The Heroes
6. Portugal - Filipa Sousa - Vida Minha
7. Ukraina - Gaitana - Be My Guest
8. Bulgaaria - Sofi Marinova - Love Unlimited
9. Sloveenia - Eva Boto - Verjamem
10. Horvaatia - Nina Badrić - Nebo
11. Rootsi - Loreen - Euphoria
12. Georgia - Anri Jokhadze - I'm A Joker
13. Türgi - Can Bonomo - Love Me Back
14. Eesti - Ott Lepland - Kuula
15. Slovakkia - Max Jason Mai - Don't Close Your Eyes
16. Norra - Tooji - Stay
17. Bosnia ja Hertsegoviina - Maya Sar - Korake Ti Znam
18. Leedu - Donny Montell - Love Is Blind

Vaata ka SIIT, kuidas Otti enne esinemist mukitakse ja SIIT, kuidas möödus teise poolfinaali proov!

Esimesest poolfinaalist pääsesid edasi Rumeenia, Moldova, Island, Ungari, Taani, Albaania, Küpros, Kreeka, Venemaa ja Iirimaa.

Lisaks neile ja täna selguvale 10 finalistile on laupäeval võistlustules ka Suur Viisik: Inglismaa, Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania ja Saksamaa ning lisaks ka eelmise aasta võitja ning selleaastane korraldajariik ja eelmisel aastal võitnud Aserbaidžaan.