Appi tõttasid trummar Kallervo Karu, laulja Taavi Immato, kitarristid Janek Harick, Tarmo Põiklik, Taavi Langi ja hiljem liitus ka Laur Joamets. Kallervo tõi endaga kaasa oma kirju kollektiivi nimega Chungin & The Strap-on Faggots ning HND kidramees Tarmo Põiklik võttis kaasa oma abikaasa Erle. Delfi toimetust esindasid Anne Sääsk, Martin Hanson ja Andres Putting.

Korvitäiteks olime poes valinud vahuveini selle sõna klassikalises mõttes - ei mingit muskaati ega muid meeltesegajaid, eelistasime võimalikult kuivi ja vähemagusaid variante. Kraadid varieerusid 10,5 % ja 11,5 % vahel, Fest Classic ja Martini Asti olid leebemad - 8,5 % ning 7,5%. Need kaks viimast magusat märjukest eksisid valikusse esiteks tohutu populaarsuse ja teiseks kodumaise päritolu tõttu.

Menüü: (Norde Centrumi Rimi hinnakirja järjestuses)

  • Jacob's Creek Chardonnay Pinot Noir (Austraalia) 10,55 €
  • Martini Asti (Itaalia) 5,99 €
  • Louis Perdrier Brut (Prantsusmaa) 5,11 €
  • Henkell Trocken Dry Sec (Saksamaa) 4,99 €
  • Rigas poolkuiv (Läti) 4,08 €
  • Sovetskoje Igristoje (Läti) 3,85 €
  • Rocca dei Forti Brut (Itaalia) 3,79 €
  • Duc de Paris Brut (Prantsusmaa) 3,76 €
  • Grand Cavalier (Prantsusmaa) 3,65 €
  • Fest Classic (Eesti) 3,65 €
  • Don Luciano Brut (Hispaania) 3,55 €
  • Odessa poolmagus (Ukraina) 3,39 €
  • Törley Gala Sec (Ungari) 3,29 €

Degusteerimine alaku!

Shanoni liikmete käed sirutuvad kohe kodumaise toodangu järele. Alles seejärel lähevad loosi kõik neile tundmatud pudelid ehk Don Luciano, Grand Cavalier, Henkell, Rocca dei Forti ja Louis Perdrier. Perekond Põiklikud on väga professionaalsed - mekivad viisakalt, teevad asjakohaseid märkusi ja ülestähendusi. Ainsa Terminaatorina kohale tulnud Taavi Langi uurib pudelite väljanägemist, loeb kulm kortsus erinevaid etikette ja huvitub uutest maitsetest. Kallervo Karu ja Strap-on Faggots lähevad aga poodi Brie juustu järele. Et asi ikka õige oleks!

Ja nüüd tulemustest!

Rigas - Shanoni liikmed Taavi ja Janek lajatavad kui ühest suust: "See on nagu seebivesi! Veel halvem, sest seebivesi pole nii hapu! See on väävlivesi!" Hävitava hinnangu saab jook ka perekond Põiklikult. Taavi Langi kibedat grimassi saadab Kalle ja Strap-on-Faggotsi veelgi õnnetumad näod. Mitte ükski meie katsejänestest pole isegi relva ähvardusel nõus seda toodet riiulilt haarama! "See, kes selle pudeli ostab, vihkab ilmselt nii oma raha kui seda inimest, kellele pudel viiakse!" kõlab kokkuvõte. Rohkem sõnu polegi vist vaja. "Kuulge see Riia jubedus pange nüüd küll kuskile kaugele ära!" kõlab karm käsk. Tõeline saast!

Fest Classic - testijatele teeb nalja, et pudelil on keeratav kork. "Pauku ei saagi teha," muretsevad naisterahvad. Shanoni muusikud avastavad, et tegu on siidrit meenutava joogiga, mis polegi kõige halvem. "Ütleme nii, et piinlik ei ole seda juua," arvab Erle Põiklik ja leiab, et õunane maitse ongi põhjus, miks jook siidrit meenutab. "Meeldiv üllatus Põltsamaa poolt, kuid ilmselt mõni tõeline veinisõber kallaks selle parema meelega kraanikausist alla," leiab Chungin.

Martini Asti - "Marjane, mõnus, magus, sulnis maitse, mis silitab meeli," kirjeldab Taavi Immato romantiliselt. On suht selge, et see on ta lemmikjook. "Hah, see on infantiilne mullipunš!" karjatab Chungin. "Nagu Kellukese limonaad! Ei, nagu ilma mullideta Sprite! Või lastešampus!" kõlavad hõiked. Ühesõnaga tõeline "naistekas", mida karmid mehepojad tihkavad avalikult mekkida pigem harva. "Kuna seda võikski jääda jooma, siis mingil presekal või esikal saab sellega hästi ruttu rahva käima tõmmata," arvab Kalle.

Jacob's Creek - seltskonnal tekib küsimus, mille eest nõnda palju raha küsitakse. Taavi Immato jaoks seostub jook "rõvedalt gaseeritud veiniga". Ta leiab ka, et kes tahab väga halba šampust, võib käesoleva austraallase asemel osta parem kaks halba lätlast. Teised hindajad siiski nii karmid pole, perekond Põiklikud peavad Jacob's Creeki asjatundlikule maitsele täiesti nauditavaks elamuseks, samuti meeldib jook ka Kallele ja Strap-on Faggotsile. "Pruudile küllaminekuks kõlbab küll," leiavad mõned. "Veinisõbra maiuspala, hapusus on tasakaalus," kõlab Erle naiselik arvamus. 

Grand Cavalier - võib öelda, et ülekaalukas lemmik. Kõigile hindajatele meeldib nii pudeli välimus, joogi lõhn, maitse kui ka järelmaitse. Kuigi Delfi fotograaf Andres leiab, et tegu on "lahja viinakoksiga", siis ülejäänud seltskond peaaegu ei tunnegi alkoholimaitset. "Kerge, hea, värske, aromaatne, hõrk..." kõlavad hinnangud. Keegi pole poes seda pudelit varem märganud, Taavi Langi teeb seetõttu sildist isegi pilti ja Erle Põiklik kirjutab nimetuse üles. Järelikult plaanitakse see endalegi lauale muretseda! Muide, pudeli odav hind üllatab kõiki.

Henkell Trocken Dry Sec - avamisel paugub vingelt ning on kõigi testijate sõnul peaaegu sama hea kui Grand Cavalier, ainult et veidi magusam ja vürtsikam. Enamusele meeldib omapärane pudel, mis jääb meelde ja nii mõnigi lubab poes ka selle riiulilt üles otsida. "Ma järgmine kord tean, mis mu lemmikšampus on!" kilkab Tarmo ja lisab, et endine lemmik Cinzano tõugati troonilt. "Ootamatult magus," arvab Erle, "aga mulle meeldib ja kui ma oleksin selle poest ostnud, siis oleksin sama rahul kui Grand Cavalieriga. Külla läheksin selle pudeliga küll," lisab ta. Taavi Langi valib Henkelli oma vankumatuks lemmikuks!

Odessa poolkuiv - kostub üleüldine mõmin. "Lege!" hüüatab Kalle. (sõnast "legendaarne" toim.) "No see tõmbas vist küll iga nõukaaegse peo käima, maitse on nii nostalgiline," kostub täpsustus. "Lõhn on samas liiga vänge ja tugev!" arvab Erle. Shanoni hindajad ja majandustoimetaja Martin leiavad, et võrreldes teistega on see vein magus ja rõve, suisa jälk ehk kui on poes valida millegi muu vahel, siis jääks Odessa kõigi ühisel hinnangul korvi panemata. Chungin tõdeb, et ootas rohkemat. "Ma ise ka ei tea, miks mul nii kõrged ootused olid. Meenutab viinasokke! Lühidalt - pettusin!" räägib ta.

Rocca dei Forti - vahutab hästi, võhiklikul avamisel võib isegi üle ajada. "See ei ole kindlasti algajale veinisõbrale mõeldud jook, sest mõru maitse võib ära ehmatada," arvab Taavi Immato. "Kuna Eesti müüduim vein on pikutav poiss (Late Harvest toim.), siis pole ime, et magusad veinid paremini peale lähevad!" naerab Janek. "Selle pudeliga läheks küll kell 23.59 õue!" arvab ta samas ja lisab juurde, et justnimelt tähistamiseks sobib hästi, sest seda üle ühe-kahe klaasi ei kannata juua, kirbe järelmaik hakkab ruttu närvidele käima.

Louis Perdrier - "Suht okei, klaasi vast pigistaks ära, aga juurde ei tahaks," tunnistavad Põiklikud. "Kui suus hoida, siis on meeldiv, aga alla neelata ei taha!" täpsustab Erle. "No proovi sa joosta šampus põses," kõlab üleüldine naer. "Meenutab Henkelli, kui aus olla!" leiab Strap-On Faggots kollektiivselt, kuid nendib, et imelik järelmaitse rikub kõik ära. Ükski testija ei ole rahul joogi hinna ja kvaliteedi suhtega, sest asudes nimekirja kõrgemas otsas, polevat see samas põrmugi parem kui nimistu alumise otsa märjukesed.

Duc de Paris - "Täiesti keskpärane," arvab Tarmo. "Lõhn on meeldiv, hapukas, aga maitse valmistab pettumuse," leiab Erle. "Nagu Rakvere verivorst - mittemidagi ütlev," kõlab mitmelt poolt. "Nokib samas hästi!" nendivad teised muusikud. "Mulle muidu šampus ei meeldi, aga selle üle on täitsa hea meel, et see pudel mind ründas," illustreerib Chungin." Kuigi algus on tiba vesine, siis järelmekk on intensiivne ja kallis. Aga eelmekki nagu polekski," degusteeritakse asjatundlikult. "Tead, pudel on ilus, aga minu jaoks täiesti iseloomutu. Ei märka riiulil. 1.jaanuari hommikul oleks aga väga hea meel see sahvrist leida," unistavad Strap-On Faggotsid.

Sovetskoje Igristoje - "Hahahhaaaa, sellel lendab raudselt kork läbi kipsseina otse tänavale! Kas teil ei tulegi meelde lapsepõlves laest alla lambid ja mõlkis autod?" naerab Tarmo. "See ajalooline aspekt on möödapääsmatu, pimesi äratuntav maitse! See Sovetskoje on ilmselt sama legendaarse retseptiga kui Coca-Cola," muigab Martin. Kui Taavi Langi käib vähemalt enda kinnitusel šampustest kauge kaarega mööda, siis selle joogi maitse meenub isegi talle. "Lapsepõlv tuleb meelde," naeravad kõik koos.

Don Luciano - "See on selline, mida võiks rüübata ka ilma tähtpäevata," leiavad Põiklikud. "Juustuga sööks küll," leiavad teised. Selle peale võtab Kallervo kotist välja paar brie juustu ja käsib tuua köögist nuge! Ovatsioonid on üüratud. "See on TÄPSELT see jook, mille kõrvale haugata mõnusat juustu," põhjendab ta. Ning tal on tuline õigus, sest ilma soolase vahepalata hakkab see hispaanlane ruttu vastu! "Mina ootan šampuselt, et see oleks hea lurr! Ja see on hea lurr," võtab Chungin asja kokku.

Törley Gala Sec - kõik testijad on üheselt nõus, et selles joogis pole mitte midagi erilist. "Joodav, ent täiesti kiretu," leiab Chungin. "Samas, ta on siiski veidi värskem ja õhulisem kui Odessa ja Sovetskoje," pistab Erle vahele. "Räige keemiamaitse," pirtsutab Taavi Immato. Kogu seltskond on kõigist laual olevatest pudelitest just seda kõige tihemini kohanud. "Arusaamatu, ma ei mõista selle joogi populaarsuse põhjust vähimalgi määral," imestavad Strap-on Faggotsi liikmed, kuna just Törleyd olla kõige tihemini poes kohatud. Igatahes, üheselt antakse Publiku lugejatele soovitus võimaluse korral poest midagi muud valida.

Niisiis, meie testi võitis ülekaalukalt Grand Cavalier, kellel püsisid tihedalt kannul Henkell ja Asti (mis sai Strap-on Faggotsi erilise lemmiku tiitli!) Pudel, mis kõigi osalejate hinnangul tuleks mitte ainult poodi jätta, vaid lausa müügilt ära korjata, on lätlaste õnnetu Rigas, mida kõik peavad täielikuks katastroofiks. "Neid poes oli muide 4 erinevat sorti," täpsustan külalistele. "No seda on täpselt 4 sorti liiga palju!" leiavad kõik üksmeelselt lõpetuseks!

Head vana-aasta lõppu ja uue vastuvõtmist, kallid Delfi lugejad!