2010. aasta detsembris Tallinnas toimuva Euroopa filmiauhindade gala produtsendi Peeter Rebase sõnul oli eile Essenis nähtud show erakordselt elegantne ja kaasaegne ning tõstis ürituse korraldamise lati vägagi kõrgele. “Aasta pärast liigume Baltikumi ja kohtume Tallinnas,” kõlasid Rebase sõnul eile Essenis toimunud show lõpusõnad.


Euroopa filmiks 2009 valiti Saksamaa, Austria, Prantsusmaa ja Itaalia koostöös valminud “Valge lint” (Das Weisse Band/The White Ribbon), mis pälvis ka parima Euroopa režissööri ja Euroopa stsenaristi auhinna. Teiseks mitmekordseks auhinnavõitjaks oli film “Prohvet” (Un Prophete/ A Prophet), mis teenis helidisaini eest Euroopa Filmiakadeemia auhinna “Prix d’excellence” 2009 ning mille eest Tahar Rahim sai Euroopa aasta parima meesnäitleja tiitli. Euroopa aasta helilooja auhinna võitis Alberto Iglesias hetkel veel ka Tallinnas Cinamonis jooksva kultusrežissööri Pedro Almodóvari neljas kategoorias kandideerinud filmi “Murtud embused” (Broken Embraces) eest. Publiku lemmiku auhinna pälvis film “Slumdog millionaire”. Vaata täielikku auhinnasaajate loetelu Euroopa Filmiakadeemia kodulehelt.


Euroopa filmiauhindade pidulik jagamine toimub igal teisel aastal Berliinis, vahepealsetel aastatel aga mujal. Tänavu korraldati “Euroopa Oscarite” auhinnagala erandkorras Berliini asemel Essenis. Aasta pärast on au filmisündmust võõrustada Tallinnal. Tallina üritust korraldava MTÜ EFA 2010 meeskonda kuuluvad lisaks Peeter Rebasele PÖFFi juht Tiina Lokk, PÖFFi tegevjuht Kristo Tohver ja teleprodutsent Tarmo Krimm. Tallinn sai õiguse võõrustada 2010. aasta Euroopa filmiauhindade galat 2007. aasta detsembris Berliinis toimunud 20. filmigalal. Lisaks filmistaaridest nimekatele väliskülalistele, Euroopa Filmiakadeemia liikmetele ja ligi 300 ajakirjanikule, kes selleks puhuks Tallinna sõidavad, jõuab Solarise keskuses korraldatav gala enam kui poolesaja riigi televaataja ette.