Fatoumata Diawara (aka Fatou) on oma särava karjääri jooksul ühendanud laulja ja näitlejatöö, esinedes nii filmides,
muusikalides kui ka kotserdilavadel. Malitari soe ja eksootiline muusika
lihtsalt kutsub tantsima!

Fatou ündis mali perekonda Elevandiluurannikul 1982. aastal. Lapsena paistis silma oma elava loomu poolest ning osales ka oma isa tantsutrupis. 12-aastasena keeldus neiu kooli minemast ning tema vanemad otsustasid ta distsiplineerimiseks saata elama tädi juurde Bamakosse. Ta ei näinud oma vanemaid üle kümne aasta.

Fatoumata tädi oli näitlejanna, juba paari aastat pärast leidis Fatoumata end Bamakos filmivõtetelt ühte rearolli tegemast. See rida aga viis juba 1999. aastal peaosani Omar Sissoko filmis „La Genese“.

18-aastaselt sõitis neiu Pariisi, kus mängis „Antigone“ etenduses nimiosa. Pärast seda naases ta Malile, kus sai peaosa Dani Kouyate filmis „Sia, The Dream of the Python“. Pakkumisi rollidele muudkui tuli, kuid Fatoumata perekond soovis, et ta looks kodu ja abielluks. Nii oli Fatoumata sunnitud Mali televisiooni otse-eetris teatama, et loobub näitleja-karjäärist.

2002. aastal reisis tuntud prantsuse teatrikompanii juht Jean-Louis Courcoult Malisse, et pakkuda Fatoumatale rolli oma uuslavastuses. Kuna Mali ühiskonnas on vallaline naine kõige madalamal positsioonil, pidi nõusoleku andma Fatoumata perekond. Perekond aga keeldus. Pärast pikka järelemõtlemist ja eneseotsinguid otsustas Fatoumata põgeneda. Tal õnnestus jõuda Bamako lennujaamas Pariisi lennukile napilt enne politseid, keda oli teavitatud naise röövimisest.

Royal de Luxe tänavateatris tegi Fatou mitmeid rolle ning osales nendega ka turneedel Vietnamis, Mehhikos ja läbi Euroopa. Proovide ajal laulis ta garderoobis oma lõbuks, kuni teatri direktor teda kuulis ning tema soololaulu otsustas ta panna etendusse. Saanud teatripubliku positiivsest vastuvõtust julgustust, esines Fatoumata juba peagi Pariisi klubides ja kohvikutes. Seal kohtas ta Mali muusikut ja produtsenti Cheikh Tidiane Seck’i, kes kutsus teda Malile töötama projektidega, kus Fatoumata osaks oli laulda taustvokaali. Ta laulis Mali staari Oumou Sangaré Grammy-nomineeritud albumil „Seya“ ja jazzistaari Dee Dee Bridgewater’i Grammy-võitnud Mali projektis „Red Earth“, loomulikult osales Fatou ka mõlema albumi esitlusturneedel.

Tagasi Prantsusmaal mängis ta kurja nõia Karaba rolli muusikalis „Kirikou and Karaba“. Teda julgustati õppima kitarri ning peagi kirjutas ta juba päris oma muusikat. Nii otsustas ta end jäägitult pühendada muusikale. Tänu Oumou Sangaréle anti tema debüütalbum „Fatou“ (2011) välja maineka World Circuit’i plaadifirma poolt. Album tunnistati maailmamuusika edetabelites 2011. aasta nr 1 albumiks.

Fatoumata osales ka Damon Albarn’i kontsertidel ‘Rocket Juice and the Moon’ koos Tony Alleni ja Fleaga. Järgnes koostöö Roberto Fonseca albumil YO ning veel Bobby Womacki, Cheikh Lô, AfroCubism’i, Herbie Hancock'i Imagine Project’i, Orchestra Poly-Rythmo de Cotonou’ga ja mitmete teistega.

2012. aasta septembris laulis Fatou kõrvuti artistidega nagu Damon Albarn, Baaba Maal, Amamdou and Mariam, Nicolas Jaar, The Noisettes menukas projektis Africa Express Train. Turneel oli tohutu menu, suurimaid kontserte oli Kings Crossis , kus Fatou esines koos Paul McCartney’ga. Novembris pälvis Fatoumata esimese naisena auhinna Science for Peace Award, mida annab välja Veronesi fond Milaanos.

Värvikal Galal "Clinton Global Initiative" esines ta kõrvuti selliste legendidega nagu The Roots Crew, Elvis Costello, Rahzel, Matana Roberts and Emily Wells.

ÜLE EESTI:

Viljandi Jazzkaareke

19.00  Kadri Voorand Group / Hanna Paulsberg Concept (Norra)  Pärimusmuusika Ait

Pärnu

20.00 Susana Sawoff Trio (Austria) Ammende villa 

Narva

19.00 James Dalton (USA) & Nevil Blumberg Narva Jazziklubi 


LINNARUUMIPROJEKT (Tallinn):

12 ajal Vahetunniüllatus: Elleri kooli õpilased

12:00 Lõunakontsert Müürivahe RevalCafe: Otsakooli bändid Erki Pärnoja juhendamisel

14:00 Lõunakontsert NYC Piano Bar: Otsakooli bändid

14:00 Muusikaline vaip, Chopini pingi juures: Elleri kooli õpilased

15:45 Sadamajazz, D-terminal, 3. Korrus: Jonathan Flack, Rauno Vaher

16:00 Lennukas jazz, Lennujaam: Elleri kooli õpilased

17:15 Merepaviljoni väljas: Elleri kooli õpilased

23:00 Lennukas jazz, Lennujaam: Jonathan Flack, Rauno Vaher