Digitaalse meedia üks võlusid on selles, et kaamera nupuvajutus ei tähenda pildi lõplikku valmimist ja seda saab erinevate programmidega töödelda. Toome välja mõned meie arvates parimad fotode haldamise programmid Windows, Apple’i OS X ja Linux operatsioonisüsteemidele.

Windows

Kuna Windows on kõige suurema levikuga operatsioonisüsteem, siis leiab sellele kõige rohkem tasuta ja tasulisi programme. Fotode töötlemiseks võib Windows’i keskkonnas välja tuua kolm tasuta programmi: Faststone, Google’i Picasa ja Irfanview.

Faststone Image Viewer on kiire, stabiilne ja kasutajasõbralik pildihaldur, -teisendaja ja -redaktor. Programmil on hulgaliselt funktsioone piltide haldamiseks, võrdlemiseks, punaste silmade eemaldamiseks, suuruse muutmiseks, lõikamiseks ja värvide korrigeerimiseks. Lisaks leiab programmist erinevaid “kellasid ja vilesid”, nagu muusikaga slaidiprogrammide koostamise võimalus. Programm toetab kõiki levinumaid pildiformaate.

Google’i Picasa tugevus on suure hulga redigeerimis- ja haldamisfunktsioonide kõrval integreeritus teiste Google’i teenustega. Programm tunneb piltidelt ära inimeste näod, piltide sorteerimiseks-haldamiseks saab kasutada silte ja programm sorteerib fotod automaatselt pildistamise aja järele kaustadesse. Picasa Web Album’is on iga kasutaja tarbeks üks gigabait võrguruumi.

Irfanview on pisikese mälujäljega, kiire ja keskmisest suurema hulga redigeerimisvõimalustega programm. Lisaks hulgale toimetamisvõimalustele saab programmi funktsionaalsust laiendada suure hulga lisaprogrammide ja Photoshop’i filtrite abil. Programm toetab skännereid.

Professionaalsema poole pealt väärib tähelepanu vaba tarkvara Gimp, kuid selle kasutamine on algaja jaoks keerukam. Programm pakub fototöötlusprogrammide etaloni Photoshop’iga enam-vähem võrreldavaid pilditöötlemisvõimalusi.

Apple OS X

Kui ostetakse Apple’i arvuti, siis saab lisaks operatsioonisüsteemile kaasa ka tarkvarapaketi iLife, mille fotohaldusprogramm iPhoto rahuldab suure osa tavakasutaja vajadustest. Lisaks mitmetele redigeerimisfunktsioonidele saab pilte rühmitada asukoha järgi, kui foto on tehtud näiteks iPhone’iga, mis lisab pildi metaandmestikule ka pildistamiskoha koordinaadid. Programmi on sisse ehitatud näotuvastustehnoloogia ja albumeid saab raamatuna välja trükkida.

OS X keskkonnas töötavad samuti Google’i Picasa ja Gimp.

Linux

Suurem osa Linuxiversioone on võtnud omaks OS Xi lähenemise ja operatsioonisüsteemi paigaldades saab kaasa ka lihtsate redigeerimisfunktsioonidega fotohalduri. Populaarsematest versioonidest rääkides, siis Ubuntul on selleks Shotwell ja Fedoral Gimp.

Mõlemale Linuxile annab kerge vaevaga paigaldada lisatarkvara. Kui peamiselt piltide haldmiseks mõeldud Shotwellist ei piisa, kuid soovitakse Gimp’ist midagi kergemat, siis võib soovitada programmi Fotoxx. Lisaks levinumatele redigeerimisfunktsioonidele pakub programm veel automaatset panoraamfotode loomist ja erinevaid ühest ja samast asjast tehtud pilte saab omavahel kokku sulatada (nn High Dynamic Range; HDR).

Omaette teema on internetipõhised pilditöötlusprogrammid, nagu Aviary Phoenix, Fotoflexer ja Picnic. Need lahendused töötavad brauseriaknas ja seega toimivad nii Windows’i, OS Xi, kui Linuxiga. Nende võrgupõhiste rakendustega on piltide liigutamine internetis tehtud äärmiselt lihtsaks, olgu selleks piltide üleslaadimine Facebook’i või satmine Flickr galeriisse.

Lõpetuseks võib öelda, et kõikide platvormide tarbeks leiab iga kasutaja omale võimetekohase fototöötlustarkvara. Alati on võimalus osta (kodukasutaja jaoks ilmselgelt kallis) Photoshop, kuid sellele leiab nii vähem kui rohkem kaalukaid tasuta alternatiive.