19. augustil tõmbasid Nordea katamaraanil seilavad ilmarändurid merest välja piraka hai. järgneval päeval otsustati suurem osa sellest Epi saarel puuviljadeks vahetada.

"Eesti taasiseseisvumispäev algab Epi saare all kala kaalumise ning mõõtmisega. Silky shark – suutsime me inglisekeelsest raamatukesest sarnase pildi leida. 45 kg ja 185 cm pikk.
Liha on palju. Pea tagant lõikame oma jao ning ülejäänud 2/3 haist võtab Toonart kaldale kaasa, et metslastega kaupa teha. Ranna lähedal, varikatuse all ongi suurem seltskond külarahvast koos," kirjutas Marko matvere logiraamatusse.

"Peetakse kohut nelja vägistaja üle, kes kaitsevad end väitega, et ohvri perekond oli raiskuläinud tüdruku peksmiseks ja koinimiseks loa andnud."

"Vahetuskaup – hairümp puuviljadeks, läks libedalt. Kuulnud, et valged pakuvad hailiha, tõttasid paljud jooksujalu koju, viljade järgi. Kell 12.00 hiivame ankru ja liigume Malekula saare poole. Ilmaprognoos lubab järgmistel päevadel 25 m/s tuult. Peame hea peiduurka leidma.  Raul valmistab hailihasupi. Tavaelus mina suppe ei söö aga see ollus on nii neetult maitsev, et kogu potitäis vohmitakse sisse."