"Aastomitriikraud" - niisugune võiks olla Jaanust Nõgistost rääkiva filmi tööpealkiri.
Kui Jaanus Nõgistoga hakkasime ette valmistama filmi Risto Joostist – Jaanus režissöörina, mina produtsendina – pani Jaanus filmi tööpealkirjaks "Muusikakosmos". Kosmos on tema jaoks mingi isikule ainiomane maailm, kus sünnib looming- müstiline, seletamatu, professionaalne ja järeleaimamatu. Kompromissitu.

Kui ilmusid teated, et "Ruja" teeb jälle kontserti, olin hämmingus. Teades Jaanuse põhimõtteid, oleks see pidanud olema välistatud.

Kui keegi on siin ilmas ekspressivne, siis see on Jaanus Nõgisto.

Kui keegi on siin maailmas aus, siis see on Jaanus Nõgisto.

Kui keegi siin maailmas on põhjalik, siis see on Jaanus Nõgisto.

Kosomost ei saa hõlmata keegi. Kosmos on kas sinu sees või teda ei ole.

Kuidas sünnib looming? Mis on Looming?

Töötasin aastaid koos Jaanusega ETV muusikasaadete toimetuses, RTV-s, TV3-s. Ta tegi alati oma asja, ka siis, kui pidi tegema teiste oma. Mul oli õnn teha üks esimesi filme "Rujast". See muusika, mida siis "Ruja" mängis oli absoluutne maailmatase. Selles oli jõud. Selles oli sõnum. Sellest said aru ka kommunistlikud ärakeelavad jõud. "Ruja" fenomen jätkub, olles saanud kosmosest kinnituse, et satelliidid pole enamat suutnud. Jaanuse kitarripassioonid jäävad. Tema originaalsus on alati üllatav.

Reklaamitelevisioonis suutis ta teha niisuguseid kunstisaateid, mille tasemeni senimaani pole jõutud – Estonian Temporary art, Balti-Saksa sari jpt; samuti lugematu hulk muusikasaateid igas žanris, filme.

Jaanus on televisoonis teinud peaaegu kõike, mida võimalik, Jaanus Nõgistos on Eesti televisooni ajalugu, Eesti rockmuusika ajalugu ja veel Eesti purjetamise ajalugu.

Kui hiljuti sõitsime ühele filmivõttele Pirita kloostris, ütlesin Jaanusele, et kas poleks aeg ühe filmi näol ka sinu kosmosesse piiluda?

Nägin ta ilmest, et see võib võimalik olla.

Kosmos on hõlmamatu ja looming on piiritu.

Kas Jaanus Nõgistot õnnestub ühe tunni sisse ära mahutada? Vaevalt, aga protsess on põnev.

Alustame filmivõtetega augustis 2017.