Palusime Food Studio kokal Indrek Kivisalul välja tuua põhilised vead, mida grillides tehakse, ning anda oma grillimissoovitusi, mida tulevikus meeles pidada.

VIGA NR 1 – külm grill
Ühe suurema veana, mida grillimist alustades tehakse, toob Indrek Kivisalu välja liha asetamise liiga külmale grillile. Grill peab olema kuum ja liha küpsetamiseks valmis – see tähendab, et näiteks söegrillil peab söel olema peal valkjas tuhakiht ning umbes 10 cm kõrgusel grilli kohal ei ole võimalik kätt hoida rohkem kui 3–4 sekundit. Kui see aeg on lühem, on grill liialt kuum, kui pikem, on grill juba liiga maha jahtunud.

VIGA NR 2 – liigne marinaad
Marineeritud liha tuleb grillimise eel näiteks majapidamispaberiga natuke tupsutada või lihtsalt lasta lihal nõrguda. Nii välistate olukorra, kus liha hakkab marinaadis hauduma. Samuti võiks lihalt eemaldada ka suuremad maitseainetükikesed, sest põlema minnes annavad need lihale mõru maitse. Indrek Kivisalu hoiatab, et liigne marinaad võib söele tilkuma hakata ning sellega leegi tekitada. Esimene asi, mida leegi puhul teha, on liha pealt ära tõsta ning gaasigrilli korral gaas otsekohe kinni keerata. Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, tuleb leek summutada. Selleks kasutage vett või mõnda muud vedelikku, mis on söödav ja ei põle. Leeki saab summutada ka grillile kaane peale asetamisega ja märja lepapuust saepuruga, mis tekitab ka lisasuitsu. Huvitava maitse ja hõngu saamiseks võib leeki summutada õlle või veini abil.

VIGA NR 3 – üleküpsetamine
Kui grillil olev liha on katsudes juba kõva, on see ilmselgelt liiga kaua küpsenud. Ideaalis saab liha küpsust mõõta lihatermomeetriga, kuid seda ei ole igas kodus olemas või siis on seda väikesesse šašlõkitükki keeruline torgata. 1,5 cm paksune seakaelakarbonaadilõik vajab küpsetamist 6–8 minutit ühelt küljelt, siis teiselt. Sama paksusega õrnem seasisefileelõik valmib poole lühema ajaga. 3–4 cm küljemõõduga šašlõkikuubikud vajavad küpsemiseks aga ca 15–20 minutit.

VIGA NR 4 – üks liha kõik
Kindlasti mängib grill-liha küpsetamisaja juures rolli, millise looma lihaga on tegemist. Veise- ja kanaliha küpsetusaeg erineb kindlasti sealiha küpsetamisajast. Samuti soovitab Kivisalu veist süüa pigem natuke roosakamana kui täiesti küpsena, sea- ja kanaliha aga well-done-stiilis valmistatult. Poest grill-liha ostes tuleks kindlasti aga jälgida pakendi peal olevaid küpsetamissoovitusi.

VIGA NR 5 – liha n-ö terroriseerimine
Liha terroriseerimise all mõeldakse selle torkamist küpsemise ajal kahvli või noaga. Võib tunduda küll tühisena, kuid grill-liha keeramiseks kahvli kasutamine ei ole soovitatav, kui mitte öelda keelatud. Kui torgata liha kahvliga, voolavad sellest välja vajalikud mahlad. Grillides tuleb liha keerata tangidega või spetsiaalse labidaga. Sama käib ka ülearuste sisselõigete kohta – neidki ei tohiks lihasse liiga palju teha, muidu jookseb lihamahl välja ja lihatükk jääb kuiv.