Muumilugude looja, soomerootsi kirjaniku ning kunstniku Tove Janssoni samanimelisel originaalkoomiksil põhinevas filmis satub muumide naiivne ja ekstsentriline pere laevaga seilates Rivierale, kus nad asuvad elama uhkes hotellis Le Grand. Et rikaste ja kuulsate seltskonda paremini sisse sulanduda, asub pere Muumipapa eestvedamisel peenemat päritolu teesklema. Kui Muumitrollile ei passi võlts kullasära mitte kuidagi, siis Muumipapa ja Tusklikupreili naudivad rikkurite elu täiel rinnal. Peresiseseid pingeid krutivad veelgi üles hotellis kohatud värvikad tegelased: Muumipapa uus ja ülemeelik sõber markii Mongaga ning Tusklikupreilile Muumitrolli meelehärmiks silma viskav playboy Clark.

"Muumid Rivieral" on perefilm, mis puudutab just seda publikut, kellele Tove Janssoni teosed mõeldud on: lapsele iga täiskasvanu hinges. Vaatemänguline uus linateos kannab endas muumide universaalset rahu, vabaduse ja optimismi vaimu, tõstatades filosoofilisi ja elulisi küsimusi, mis on aktuaalsed igal ajal. 3,5 miljonit eurot maksma läinud film esilinastus oktoobris Londoni filmifestivalil ning on valminud Tove Janssoni 100. juubeliaasta puhul.

Nii nagu Tove Janssoni koomiksiteski, on film kaadrihaaval hoolikalt käsitsi joonistatud, jäädes truuks originaaljoonistustele. Ligi neli aastat valminud 80–minutilise suurejoonelise joonisfilmi puhul väärib tähelepanu selle elegantne värvipalett ning muusikaline kujundus. “Minu eesmärgiks oli arendada Tove Janssoni tööd edasi, pidades silmas tema motot, milleks oli: “Ela rahus, istuta tomateid ja unista!”” on filmi prantslasest režissöör Xavier Picard öelnud.

Tove Janssoni 1945. aastal loodud muumilugusid on tõlgitud ligi 50 keelde. Aastal 1954. asus Jansson avaldama muumidest satiirilisi koomiksiribasid, mis ilmusid 20 aasta jooksul enam kui 40 riigi ajalehtedes ning võitsid oma heatahtliku teravmeelsusega miljonite südamed.

"Muumid Rivieral" tuleb Animated Dreamsi raames näitamisele kahel korral: 21. novembril kell 17:15 CC Plazas ning 29.11 kell 16:00 Solaris Kinos.

Film on soome keeles, eesti ja inglise keelsete subtiitritega.

16. animafilmide festival Animated Dreams koosneb rahvusvahelisest lühianimafilmide võistlusprogrammist, täispikkade animafilmide programmist ja eriprogrammidest.

Rahvusvaheline lühianimafilmide võistlusprogramm pakub 2013-2014 kunstiliste animafilmide koorekihti: nii rahvusvahelisse võistlusprogrammi kui ka programmi “Panoraam” on valitud animafilmide koorekiht. Rahvusvahelises võistlusprogrammis osaleb 40 filmi (kokku 600 esitatu seast) 22 erinevast riigist. Animated Dreams Grand Prix on välja pannud Nukufilmi stuudio väärtuses 1000 eurot. Eesti filmidest kandideerivad Grand Prix'le Ülo Pikkovi “Tik tak”, Kristjan Holmi “Must stsenaarium” ning Priit ja Olga Pärna “Lendurid koduteel”.

Animated Dreams pakub erinevatest teemadest inspireeritud kuraatorprogramme. Täiskasvanutele mõeldud ööprogramm “Iha ja seksuaalsus” vaatleb seksuaalsust puudutavaid teemasid erineva nurga alt, jäädes samal ajal siiski delikaatseks. Naerutav ning teravmeelne huumoriprogramm “Himu ja huumor” pakub absurdi, eneseirooniat ja üllatusi.

Animadokkide eriprogrammis on portreteeritud teemad, mida on keeruline kaamerasse püüda või millest on keeruline kaamera ees rääkida: avameelselt homoseksuaalsusest, abordist läbi naise psüholoogia, sõjast läbi visuaalsete metafooride, elust Aspergeri sündroomiga jpm.

Animated Dreams asetab Soome anima 100. juubeli puhul oma tänavuse festivali keskmesse põhjanaabrite animaloomingu paremiku ja uued pärlid, mida saadavad näitused ja jutuajamised.

Täispikkadest filmidest on festivali programmis veel depressiooni käsitlev, kuid humoorikas film “Kivid mu taskutes” (Signe Baumane), itaaliamaiguline Õnnelikkuse kunst” (Alessandro Rak) ja Noam Chomskyt portreteeriv “Kas pikk mees on õnnelik?” (Michel Gondry).

Animated Dreams on osa Pimedate Ööde Filmifestivali programmist. Festival toimub 19.-23. novembrini kinodes Sõprus ja Artis.

Vaata filmikava www.anima.ee