Keset hüpnootilist päikesevarjutust võtab salapärane sarimõrvar sihikule Rooma kõrgklassi prostituudi. Mõrvari eest põgenedes satub naine autoõnnetusse, mille tagajärjel kaotab ta nägemise ja peab 10-aastase hiina poisi abiga jälitajast jagu saama.

Värske õuduspõnevik esilinastus tänavusel Berliini filmifestivalil ja sellega teeb Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival kummarduse Dario Argentole – legendaarsele Itaalia lavastajale, keda on oma mõjutajaks pidanud paljud õudusfilmitegijad.

HÕFFi juhi Helmut Jänese sõnul on vanameistril veel küllaga püssirohtu salves. „Kurikuulsa Itaalia giallo-žanri pulp-meeleolu seguneb siin autori varajases loomingus legendaarseks saanud esteetilis-rõlge õuduse hõnguga, sekka teravat irooniat,” ütles ta.

Ühtlasi näitab HÕFF Argento kuulsaimat filmi „Suspiria”, mille väljatulekust möödub tänavu 45 aastat.

"Suspiria", Jessica Harper.

„Lihtsalt imeline... stiil, kõik selles on siiani uskumatu,” nagu ütles alles äsja „Halloweeni” autor John Carpenter, nimetades seda üheks kõigi aegade parimaks õudusfilmiks.

1977. aastal vaatajate ette jõudnud linateos paistis omas ajas silma uuendusliku värvi- ja kaamerakasutusega, mida jäljendati hiljem lugematutes filmides. 2018. aastal tegi Luca Guadagnino sellest oma versiooni, nimetades seda austusavalduseks.

Argento loomingu aktuaalsust näitab ka see, et mullu ilmus tema kohta mahukas itaalia- ja ingliskeelne artiklikogumik ning New Yorgis linastus tema retrospektiiv, tänavu aprillis avab Itaalia filmimuusem aga talle pühendatud näituse.

Vanameister ise on oma intervjuudes rõhutanud, et tema edu saladus on psühholoogias, mida ta on üritanud läbi kogu oma loomingu õudusefektile lisada.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival leiab tänavu aset 29. aprillist 1. maini. Soodushinnaga festivalipasseid maksavad 45 eurot ja neid saab osta kuni 31. märtsini festivali kodulehekülje vahendusel. Alates 1. aprillist on passi hind 59 eurot. Saadaval on ka 150-eurosed toetajapassid.

Festivali üksikpiletite müük algab 13. aprillil ja need maksavad 6,50 eurot, õpilastele ja üliõpilastele 5,50 eurot.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali korraldavad Pimedate Ööde filmifestival, Haapsalu linn ja kultuurikeskus.

Filmi „Mustad prillid" treiler:


Filmi Suspiria" treiler:


HÕFFi veebilehekülg: https://hoff.ee/.