"LENNART. PÖÖRDTOOLIAASTAD" toob meelde 1992. aasta Kadriorus presidendilossis. Lavastuses on lubanud kaasa teha ka president Toomas Hendrik Ilves. Helle Merit kehastab Eva Koldits ja Mart Laari Ragnar Uustal. Gert Raudsepast saab Jaan Kross ja Bill Clinton ning Rasmus Kaljujärvest Urmas Ott ja Boriss Jeltsin.

NOORED NÄITLEJAD Hardo Adamson ja Christopher Rajaveer mängivad president Meri õukonna ametnikke - pressišeff Mart Soidrot, Enn Eesmaad, Indrek Treufeldti ja käsundusohvitseri.

LAVASTUSE KUNSTNIK Eva Maria Põldmäe.

ETENDUSE PRESSIKONVERENTS Sel ajal, kui teksti autor Jaak Jõerüüt, lavastuse idee autor ja ellukutsuja, Delfi ja Eesti Päevalehe juht Urmo Soonvald, lavastaja Karl Laumets ja peaosatäitja Ivo Uukkivi idee avalikustasid, kiirustasid Brüsseli lennule endine peaminister Andrus Ansip ja poliitik Sven Mikser. Laumets märkis, et Meri ettenägelikkus ja põlvkondadevaheline side väärib rohkem meenutamist ja teadvustamist.

IDEE AUTOR URMO SOONVALD rääkis, et mõte pühendada president Merile ja seeläbi Eesti riigi ülesehitamisele näidend on vajalik eriti tänases hullus ajas, mil pinged on suured poliitikas ja Ukrainas kestab sõda. Ettepaneku kirjutada Meri auks näidend tegi ta Jõerüüdile novembris 2021. Jõerüüdi jaoks, kes oli Meri sõber ja kaasteeline, on see omamoodi debüüt - teenekas kirjanik ja diplomaat ei ole varem näidendit kirjutanud.

LAVASTUSE "Lennart. Pöördtooliaastad" pressikonverents toimus märgilises paigas Tallinna Lennujaamas president Meri valvsa pilgu all.

UNES VÕI ILMSI?! Lennartiks kehastuvale näitlejale Ivo Uukkivile ilmutas president ennast unenäos kuu enne rollipakkumist: "Lennart oli heledas ülikonnas, pintsak käe peal, ja ütles: noh, kas teeme teatrit?" Ivo ei osanud ilmutusele tookord kuidagi reageerida. Kui lavastaja kuu aega hiljem helistas, otsustas ta pakkumise vastu võtta.

.

Jaga
Kommentaarid