Suure rahvuspüha puhul koguneti 6. juuni õhtul kuulsasse Rootsi vabaõhumuuseumisse Skansenisse. Seal esines erinevaid artiste ning muuhulgas pidas kõne Rootsi kuningas isiklikult, vahendab Aftonbladet.

Kuningas alustas enda kõned sõnadega "kallid rahvuspüha tähistajad" ja rääkis siis edasi Rootsi vabadusest, rahust ja sõltumatusest Ukraina sõja taustal. Suur osa kuningliku pere liikmeid istus samal ajal lava ees pingil ja paljudel neist paistsid pisarad silmas olevat.

Kuninga kõne lõppes aga üllatuslikult ja umbes kaks nädalat liiga vara. Nimelt soovis kuningas enda kõne lõpus kõigile "väga toredat jaanipäeva (rootsi keeles Midsommar)" ja tänas rahvast. Kogu üritust kandis üle ka Rootsi rahvusringhääling SVT, mille ülekandes oli siiski samal ajal subtiitrites kirjas: "Ja nende sõnadega tahan ma teile soovida väga toredat rahvuspäeva!".


Rootsi tähistab rahvuspüha iga aasta 6. juunil alates 1983. aastast. Enne seda tähistati seda päeva kui Rootsi lipu päeva. Taustaks tuleks aga mainida, et kuna rootslaste jaoks on Midsommar nii tähtis püha, siis aegajalt on meedias kõlanud mõtted, et teha see rahvuspühaks 6. juuni asemel. Ehk sealt ka kuninglik keelevääratus?