Monarhi rahakotihoidja Sir Michael Stevens sõnas eile, et kuigi kuninganna iga-aastane finantsiline ülevaade peegeldas kuningliku majapidamise „normaalse elu juurde naasmist“ – toimusid mitmed reisid, investeeringud ja aiapeod –, oli eelmine aasta ka „väljakutse“ rahalises mõttes, vahendab Daily Mail.

Eelmisel aastal kulutas palee 102,4 miljonit naela, mis oli 17 protsenti rohkem kui aasta varem. Suur osa sellest rahast kulus Buckinghami palee pooleliolevate ehitustööde peale, mis kestavad lausa kümme aastat. Ainuüksi renoveerimiskulud suurenesid 41 protsenti ja tõusid 54,6 miljoni naelani. Kuninganna saab ka riigitoetust, mis on maksumaksjate raha, mille valitsus on eraldanud kuninganna ametlike kohustuste ja elukohakulude katmiseks. See summa jäi 86 miljoni naela juurde.

Küll õnnestus paleel juurde saada pea 10 miljonit naela külastajate ja teiste rahakogumisviiside kaudu, kuid siiski on puudu 14 miljonit naela. See summa kaeti kuninglikest säästudest. Sir Michael Stevens sõnas, et reservide kasutamine polnud üllatus ning palee on säästnud raha juba mõnda aega, et valmistuda ette kulude kasvamiseks. Samas tunnistas ta, et palee, nagu ka kõik suuremad institutsioonid, kannatab endiselt pandeemia tõttu.

Kuninglike ametnike sõnul kulub veel kaks kuni kolm aastat, enne kui rahaasjad taastuvad. Tõenäoliselt peab Buckinghami palee suunama osa teenitud rahast palee ehitustöödesse lisaks, et projekt õigel ajal ikka valmis saaks.